Η Λεπίδα ήρθε…

aristero mnimonio

Η μνημονιακή μεταμόρφωση της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός. Η διαστροφή του μηνύματος του αποτελέσματος από το δημοψήφισμα μέσα σε ένα περιβάλλον κινδυνολογίας και τρομοκράτησης από εγχώριες ελίτ και διεθνείς οργανισμούς και εξουσιαστές, έγινε με ευθύνη του ηγέτη της αριστεράς στην Ελλάδα, του Αλέξη Τσίπρα. Είναι τέτοιο το μέγεθος της ακύρωσης των προσδοκιών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που δικαίως αναρωτιούνται πολλοί αν το δημοψήφισμα έγινε με σκοπό τη δικαιολόγηση της προαποφασισμένης στροφής στρατηγικής της κυβέρνησης Τσίπρα από μια αναμενόμενη οριακή επικράτηση του ΝΑΙ, κάτι που δεν έκατσε πολιτικά στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα την “κατήφεια και προβληματισμό” το βράδυ της Κυριακής του δημοψηφίσματος, όπως επιβεβαιώνει ο Βαρουφάκης.

Το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ

Οι όροι του πρόσφατα ψηφισμένου μνημονίου ως αποτέλεσμα της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τις ευρωπαϊκές οικονομικές-πολιτικές  ελίτ αποτελούν μια αναμφισβήτητη επικράτηση της νεοφιλελεύθερης βάρβαρης πολιτικής έναντι των αιτημάτων του κόσμου της εργασίας, των κοινωνικών και πολιτικών διεκδικήσεων όπως αυτές εκφράστηκαν ΚΑΙ μέσα από τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Η πολιτική ευθύνη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαντλείται μονάχα στην αυτοθυματοποίηση του “απομονωμένου” ηγέτη που πάλευε ενάντια στις διαθέσεις των πιο επιθετικών ελίτ της ευρωζώνης αλλά κυρίως στην διάψευση των προσδοκιών και ελπίδων ενός ευρύτατου πολιτικού και κοινωνικού σώματος  που δέχτηκε να πιστέψει σε αυταπάτες και πολιτικά σχέδια που εξύφαναν καφενόβιοι αριστοκράτες της αριστεράς τύπου Φλαμπουράρη…

Η ηγετική ομάδα υπό τον Τσίπρα, όπως όλες οι ενδείξεις μέχρι σήμερα συνηγορούν, είχε αποφασίσει την ακύρωση των πενιχρών υποσχέσεων που συμπυκνώθηκαν στο  λεγόμενο “πρόγραμμα Θεσσαλονίκης” δίνοντας στις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές και πολιτικές ελίτ το σινιάλο για πλήρη στροφή και προσχώρηση στο στρατόπεδο των φιλομνημονιακών δυνάμεων. Οι όροι του προγράμματος έχουν αναλυθεί διεξοδικά σε αρκετά κείμενα (ενδεικτικά [1], [2]) και υποδεικνύουν την περαιτέρω φτωχοποίηση των χαμηλότερων τάξεων, την εξαθλίωση μεγάλου μέρους της κοινωνίας μέσω ληστρικών επιδρομών στα εισοδήματα και την περιουσία του λαού, τη σκλήρυνση των όρων για τη δημόσια περιουσία που δίνεται αποκλειστικά στους δανειστές ως εγγύηση για το δάνειο για εκμετάλλευση και ξεπούλημα (μια εκτενής λίστα των συμφωνιών ΣΥΡΙΖΑ με δανειστές για τα ξεπουλήματα δημόσιας περιουσίας θα βρείτε εδώ, την υποχώρηση στις ελάχιστες κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα για διευκόλυνση πολιτών με χρέη προς το δημόσιο, την ολοκλήρωση συμφωνιών ξεπουλημάτων δημόσιας περιουσίας σε γερμανικά και υπερεθνικά συμφέροντα ( πχ η ολοκλήρωση πώλησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας).

Το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή των μνημονίων που έχουν συντρίψει κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα αλλά και τα εισοδήματα των χαμηλότερων στρωμάτων. Αποτελεί κορυφαία πολιτική εξαπάτησης η καραμέλα των ισοδύναμων που τάχα θα ανασχέσουν τις ευρύτατες κοινωνικές συνέπειες από την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται. Κι  αυτό γιατί η ίδια η πορεία της συμφωνίας απέδειξε ότι η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών με την πλήρη αποδοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται ισοδύναμα μέτρα προς όφελος της κοινωνίας και των χαμηλότερων στρωμάτων. Η περίπτωση της φορολόγησης μεγάλων εταιριών και φυσικών προσώπων με μεγάλο πλούτο και εισοδήματα αποδεικνύει του λόγου το αληθές, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μάζεψε άρον άρον το προτεινόμενο μέτρο για να δεχτεί περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων είτε έμμεσα μέσω της μείωσης αγοραστικής δύναμης (βλ. άυξηση ΦΠΑ σε βασικά είδη και κρατήσεων στο μισθό) είτε άμεσα μέσω αύξησης κρατήσεων στις συντάξεις. Αποτελεί δε σημάδι αποθράσυνσης της ηγετικής ομάδας Τσίπρα η αναφορά σε πολιτικές που θα μειώσουν τις συνέπειες των μνημονιακών μέτρων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Τσίπρα αποδέχτηκε επί της ουσίας όλο το προηγούμενο καθεστώς ασφυκτικών ελέγχων και απόλυτου καθορισμού άσκησης πολιτικών από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς (Θεσμοί).

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ…προς τον σκουπιδοτενεκέ

Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μνημονιακό κόμμα με ευθύνη της ηγετικής του ομάδας έχει επιφέρει σημαντικούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι καθεστωτικά ΜΜΕ των καναλαρχών και όργανα των εγχώριων ελίτ πλέον φιλοτεχνούν το προφίλ του “μεγάλου ηγέτη” και του “υπεύθυνου πολιτικού” που μάχεται ενάντια στα γκρουπούσκουλα και τους αριστερούς ιδεοληπτικούς “οπαδούς του Σταλιν”. Δεν αγάπησαν ξαφνικά οι εγχώριες ελίτ και όλο το καθεστώς διαπλοκής και εξουσιασμού της χώρας τον Τσίπρα, αλλά ελλείψει αξιόπιστης εναλλακτικής (προς το παρόν) από τη μεριά της ΝΔ, ρίχνουν όλο το βάρος στη διαφύλαξη από φθορά της ηγετικής ομάδας Τσίπρα η οποία πλέον υποταγμένη και στιγματισμένη με την υπογραφή μνημονίου θα αναγκαστεί να συνεργαστεί μαζί τους.

Η εκτίμηση αυτή της πιθανής συνεργασίας του καθεστώτος διαπλοκής και διαφθοράς που διαθέτει ΜΜΕ, εφημερίδες, μέσα παραγωγής και πλούτο με την ηγετική ομάδα Τσίπρα βασίζεται στο γεγονός ότι τέτοια σφοδρά μέτρα για τα λαϊκά συμφέροντα δεν μπορεί να τα εφαρμόσει καμία κυβέρνηση αν δεν έχει μηχανισμούς προπαγάνδας, επιβολής και καταστολής για να αντιμετωπίσει σε ιδεολογικό, πολιτικό, επικοινωνιακό και κατασταλτικό επίπεδο τις αναμενόμενες λαϊκές αντιδράσεις. Η ηγετική ομάδα Τσίπρα γνωρίζει καλά ότι μόνο χέρι χέρι με τους εργολάβους της επικοινωνίας και της διαπλοκής μπορεί να αντέξει μέσα από τέτοιας έκτασης επίθεση που έχει σχεδιάσει σε κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Για αυτό άλλωστε και οι πρώτες κινήσεις στα μνημονιακά μέτρα για την πλεύριση των οικονομικών ελίτ. Χαρακτηριστική η περίπτωση των μέτρων φορολόγησης του εφοπλιστικού κεφαλαίου, του πιο κερδοσκοπικού και πιο επιθετικής μορφής κεφαλαίου στην “ελληνικό καπιταλισμό”που θα επιβαρυνθεί με το ιλιγγιώδες 4% επιπλέον φορολογία ΑΛΛΑ σε βάθος διετίας. Το κλείσιμο του ματιού στους Έλληνες εφοπλιστές να αλλάξουν σημαία πλοίων είναι περισσότερο από εμφανές. Αναμένονται αντίστοιχες κινήσεις και στο νομοσχέδιο για τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές άδειες…Ίσως με την ΜΗ ψήφιση του λόγω εκλογικών εξελίξεων…

Μέχρι σήμερα η ιδεολογική και πολιτική φιλοσοφία της αριστεράς και κομμουνιστικής παράδοσης  θεωρούσε ότι το κόμμα είναι εργαλείο έκφρασης και ένα από τα πολλά πεδία διεκδίκησης των συμφερόντων των τάξεων που αυτό εκφράζει σε κοινωνικό επίπεδο. Πολύ ορθώς ο διευθυντής του ραδιοφώνου ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, Κώστας Αρβανίτης, σχολίαζε προ των εκλογών του Ιανουαρίου ότι “το κόμμα είναι εργαλείο κι αν το εργαλείο δεν κάνει σωστά τη δουλειά του δεν το χρειάζεσαι”. Σήμερα, μετά την υπερψήφιση των μνημονιακών μέτρων από την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όντως ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να εκφράσει πλατύτερα κοινωνικά και πολιτικά συμφέροντα που απηχούσαν στις χαμηλότερες και μεσαίες τάξεις (αν τα εξέφραζε ποτέ…).

Υπό αυτή την έννοια η τύχη αυτού του κόμματος είναι παντελώς αδιάφορη και καλό είναι σύντομα να ακολουθήσει την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας.

“Αριστερά” μαχαιρώματα

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση της ηθικής διάστασης της κατρακύλας μελών της ηγετικής ομάδας Τσίπρα αποτελεί η αναφορά του πρώην κομματικού διευθυντή της Αυγής και νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν. Φίλη για τη “σύμπλευση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τη Χρυσή Αυγή“.  Η κόντρα της ηγετικής ομάδας Τσίπρα με την πρόεδρο της βουλής δεν έχει αφετηρία μόνο την εγωπάθεια και εξουσιομανία αλλά και τον ορατό ανταγωνισμό εξουσιών που πιθανόν κοιτάει την επόμενη μέρα του ελέγχου του κόμματος ή της πολιτικής έκφρασης του λεγόμενου νέου αντιμνημονιακού πόλου που θα ψαρέψει στα νερά του 61% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Ωστόσο, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στα στελέχη της ηγετικής ομάδας Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ πώς αντέδρασαν όταν ένας όψιμος οπαδός του ρεαλισμού του Τσιπρα, ο γλοιώδης Πρετεντέρης, έγραψε το περίφημο “Ζωή Κασιδιάρη”… Μερικούς μήνες μετά, ο Πρετεντέρης παρακολουθεί το ολοκληρωτικό ξεκατίνιασμα εναντίον της Κωνσταντοπούλου που διεξάγουν με συνέπεια αρπακτικού αρκετοί συριζαίοι  και βλέπει το κείμενο του να αποτελεί επιχείρημα στο στόμα των Φίληδων….

Αντιγράφουμε από ένα πολύ καλό κείμενο (Η μαλακία του να είσαι ΣΥΡΙΖΑ [3] ) που περιγράφει την εσωτερική σύγκρουση στον ψυχισμό του ΣΥΡΙΖΑιου για όσα ψήφισε και για όσα ιδεολογικά πρεσβεύει:

“Είναι βέβαιο ότι η νομοτέλεια αυτής της θεμελιώδους ψυχικής σύγκρουσης θα οδηγήσει ταχύτατα στην αποδιάρθρωση του Συριζέϊκου εγχειρήματος, ανάμεσα σε υστερικές τσιρίδες και κραυγές που θα κάνουν τον Γεωργιάδη να μοιάζει με τον Γκάντι, καθώς όλο και πιο πολύ η «αριστερά» θα μετατρέπεται σε μια επικριτική αρένα των πάντων κατά των πάντων, αναδεικνύοντας κατά βάθος τον ναρκισσισμό, την έλλειψη ικανοποίησης από τη ζωή, την ελλειμματική συναισθηματική νοημοσύνη, την κυκλοθυμία, τις τραυματικές εμπειρίες και όλες τις διαταραχές και νευρώσεις που «παράγει» η εσώτερη ψυχική σύγκρουση.”

Κλείνοντας να θυμίσουμε κάτι που έφερε στην επικαιρότητα των αναλύσεων του τρίτου μνημονίου ο Μπογιόπουλος για το ρόλο μιας “αριστεράς”…

Υπάρχει ένα είδος Αριστεράς που είναι πιο χρήσιμη από την Δεξιά. Πρόκειται για εκείνη την Αριστερά που μπορεί να κάνει όλα όσα δεν θα μπορούσε να κάνει η Δεξιά”

Τάδε έφη ο Ιταλός καπιταλιστής Ανιέλι…

Και να υπενθυμίσουμε στον Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ότι όταν θα κλείνουν τα σπίτια του κόσμου και θα τον πετάνε στο δρόμο, όταν θα τον απολύουν μαζικά από τις δουλειές του, όταν θα του μειώνουν τη σύνταξη σε εξευτελιστικά όρια και θα του καταργούν τα τελευταία εργασιακά δικαιώματά του, τότε δεν θα τον θυμόμαστε για τις προθέσεις του αλλά για όσα έκανε και υπέγραψε….

Καλή τύχη Αλέξη, θα τα πούμε στους δρόμους, εσύ όμως τώρα από την άλλη μεριά να διατάζεις τα ΜΑΤ …

Πηγές

[1] Κείμενο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Λαπαβίτσα για το 3ο μνημόνιο, http://costaslapavitsas.blogspot.gr/2015/08/blog-post_18.html

[2] Ανάλυση των μέτρων του 3ου μνημονίου που ψήφισε η Βουλή, http://www.thepressproject.gr/article/80079/LIVE-Eksetazoume-to-Mnimonio-3-selida-selida

[3] Η μαλακία του να είσαι ΣΥΡΙΖΑ, http://www.thepressproject.gr/article/80048/I-malakia-tou-na-eisai-SURIZA

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Η φυλή μας τα Ζώα

Τὸ χέρι τρέμει... Ὁ πυρετός... Ξεχάστηκα πολύ, ἀσάλευτο ἕνα Μαραμποὺ στὴν ὄχθη νὰ κοιτάζω. Κι ἔτσι καθὼς ἐπίμονα κι ἐκεῖνο μὲ κοιτᾶ, νομίζω πὼς στὴ μοναξιὰ καὶ στὴ βλακεία τοῦ μοιάζω ...

Το blog μου

Just another WordPress.com site

danapax

Just another WordPress.com site

Delirium

C'est de la racaille ? Eh bien, j'en suis ! - Alèssi Dell'Umbria

netakias

連帯 Nam Et Ipsa Scientia Potestas Est 智慧

Freequency Project

freequency.gr

ypoptomousi

Lets unfuck the world.

xasodikis

θα 'ρθει μια μέρα

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

metaretriever2

Autonomous and independent from any kind of commitment, open to all ideas, without prejudice and taboo. We seek the truth and we are opposed to any injustice. In any case ... internationalists.

Latuff Cartoons

"A função do artista é violentar" (Glauber Rocha)

Υπαρχει αλλος δρομος;

Ένα συντακτικό εργαστήρι σκέψεων.

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

εργασιακό δελτίο

ειδήσεις που αφορούν την εργατιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

θα 'ρθει μια μέρα

Zografou bloging

Νέα και σχόλια από τις γειτονιές του Ζωγράφου

Γαλαξιάρχης

μαλλον ακινδυνος

SecNews - IT Security News

In Depth Security News specialized in Hacking, Hackers, Network Security,Penetration Testing and e-crime

aformi

Με αφορμή

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

INFOWAR

Aris Chatzistefanou

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Techie Chan

θα 'ρθει μια μέρα

Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

κατά του Ολοκληρωτισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται

Villa Amalias

θα 'ρθει μια μέρα

radiobubble - news

θα 'ρθει μια μέρα

omniatv

θα 'ρθει μια μέρα

risinggalaxy

«Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων..»

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

%d bloggers like this: