Για να μη λες ότι δεν ήξερες

the-oligarchy

Επέλεξα να βάλω 3 διαφορετικά θέματα σε ένα άρθρο για να καταδείξω πώς η κυβέρνηση της ακροδεξιάς, του αυταρχισμού, των ΜΑΤ και των λακέδων της ακόμα και μπροστά στην επικείμενη κατάρρευσή της μέσω του αδειάσματος της πολιτικής της στο μνημόνιο και τη διαφαινόμενη αποτυχία στην εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, τρέχει να εξυπηρετήσει συμφέροντα των οικονομικών ελίτ.

Το πρώτο θέμα αφορά…

Τα σκουπίδια των εργολάβων

το νομοσχέδιο που φέρνει εκτάκτως η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου περιβάλλοντος για τον έλεγχο και τη μεταφορά εξουσίας ως προς τη διαχείριση σκουπιδιών από τις περιφέρειες στην κεντρική κυβέρνηση. Μια αναλυτική περιγραφή για το νομοσχέδιο μπορεί κανείς να διαβάσει εδώ.

Η στόχευση είναι προφανής. Με αφορμή όσα δήλωσε η Ρένα Δούρου στην περιφέρεια Αττικής για τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής διαχείρισης σκουπιδιών, η κυβέρνηση των Μπομπολαίων και των Λάτσηδων, των Περιστέρηδων και των λοιπών εργολάβων που βλέπουν στα σκουπίδια την νέα μεγάλη μπίζνα του ντόπιου κεφαλαίου έσπευσε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Σκοπός του υπουργείου είναι από τη μια να καθορίσει τους όρους διανομής των δουλειών στο εργολαβικό κεφάλαιο και από την άλλη να βγάλει εκτός πολιτικού παιχνιδιού, τοπικές εξουσίες που δηλώνουν την πρόθεσή τους να μη συμβάλουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Μια υπενθύμιση μόνο για να δώσουμε την έκταση της νέας μπίζνας της διαχείρισης σκουπιδιών… Σήμερα η κοινωνία πληρώνει εργολαβικά συμφέροντα για την αποκομιδή και διαχείριση σκουπιδιών, πληρώνει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα σκουπίδια, πληρώνει ακόμα και για την πιθανή έλλειψη όγκου σκουπιδιών στα εργοστάσια διαχείρισης των εργολάβων. Καθόλου τυχαία λοιπόν που ακόμα και η ιταλική μαφία ελέγχει μεγάλο μέρος της διαχείρισης σκουπιδιών στην Ιταλία, πχ στη Νάπολη που για να πετύχει τους σκοπούς της και να πιέσει την εξουσία για ανάθεση των δουλειών είχε αφήσει την πόλη να βρομίσει για πολλούς μήνες.

Οι Φορτσάκηδες της εξουσίας

Το επόμενο θέμα που επιλέγει να θίξει το blog είναι το θέμα του κυβερνητικού υπαλλήλου Φορτσάκη και η προσπάθεια της εξουσίας να μεταβάλλει τις συνθήκες και το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου. Η πρόταση του μπατσοπρύτανη Φορτσάκη για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες αναφορικά με τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια, επιχειρεί να ντύσει με μανδύα “τεχνικής δημοκρατικότητας” την προσπάθεια καταστολής των φοιτητικών κινητοποιήσεων στη γέννησή τους.

Για έναν αναλυτικό βίο και πολιτεία του ακροδεξιού ταλιμπάν Φορτσάκη υπάρχει ένα ενδιαφέρον άρθρο στο Thepressproject. Ο μπατσοπρύτανης, στο περιβάλλον Σαμαρά έχει δείξει από πολλά χρόνια την ακροδεξιά προτίμησή του ΠΑΝΤΑ με το αζημίωτο. Διορισμένος σε δεκάδες θέσεις εδώ και χρόνια, εξυπηρετεί συμφέροντα αφεντικών και οικονομικών ελίτ εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, πάντα με την απειλή του νόμου και τάξης στο πλευρό του.

Η πρόταση για ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα αποτελεί μια τεχνικού τύπου προσπάθεια καταστολής διαδηλώσεων και φοιτητικών κινητοποιήσεων στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι ακριβώς η συνέχεια του καλέσματος των ΜΑΤ από τον μπατσοπρύτανη για να εκκενώνει κτίρια από φοιτητές που αγωνίζονται. Προτάσσεται η θολή “πλειοψηφία των φοιτητών” που δήθεν δεν εκφράζεται και δε συμμετέχει και την οποία την άγει και τη φέρει “μια μειοψηφία βίας”. Φυσικά ο Φορτσάκης δεν αναφέρεται στο ποιος θα ελέγχει το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφοριών, δεν αναφέρεται στο ποιος και με τι κριτήρια θα προτείνει ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα στους φοιτητές, δεν απαντάει γιατί τα όργανα αμεσοδημοκρατικής συμμετοχής όπως οι γενικές συνελεύσεις δεν είναι κατάλληλα για την έκφραση της γνώμης των φοιτητών.

Ενδεχομένως να μην είχαμε αυτές τις προτάσεις του ακροδεξιού μπατσοπρύτανη αν οι φοιτητές ήταν συνετοί και πειθήνιοι και ψήφιζαν μόνο ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στις συνελεύσεις τους…

Η φοροδιαφυγή της τυρόπιτας

Έχει ξεσπάσει σάλος στην Ευρώπη από την αποκάλυψη ομάδας δημοσιογράφων της έρευνας για τις ευνοϊκές φορολογικές διευκολύνσεις δεκάδων εταιριών και επιχειρηματικών ομίλων στο Λουξεμβούργο επί εποχής Γιούνκερ, σημερινού προέδρου της ΕΕ. Το σκάνδαλο που έχει επικρατήσει στα social media με το hash tag #luxleaks, αναδεικνύει τη συμμετοχή πολλών εταιριών που εδρεύουν στην Ελλάδα ή που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Οι λεπτομέρειες αυτής της ιστορίας περιγράφονται αναλυτικά σε έρευνα του ThePressProject και βρίσκεται εδώ.  Μάλιστα, είναι τόσο σημαντικής έκτασης που έχει αναληφθεί πρωτοβουλία από το ThePressProject για έκδοση περιοδικού που θα αναφέρεται εκτενώς στη ΝΟΜΙΜΗ φοροαποφυγή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα που απολαμβάνουν ειδικό φορολογικό καθεστώς στο Λουξεμβούργο.

Οι ΝΟΜΙΜΕΣ φορολογικές διευκολύνσεις προς τους καπιταλιστές αποτελεί συνέχεια όσων το blog έχει αναφέρει στο παρελθόν για φοροασυλία του κεφαλαίου μέσω δεκάδων φοροαπαλλαγών του εφοπλιστικού και βιομηχανικού κεφαλαίου. Ενδεικτικά μπορεί να διαβάσει κανείς άρθρα εδώ και εδώ αλλά και τη μοναδική περίπτωση φόρου που έχει ψηφιστεί από τη μνημονιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά ΔΕΝ έχει εφαρμοστεί.

Σημείο κλειδί στο ελληνικό σκέλος του σκανδάλου #luxleaks αποτελεί το γεγονός ότι αρχιτέκτονας αυτών των συμφωνιών φοροαποφυγής μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αποτελεί η εταιρία PwC με την τότε επικεφαλής της, τη Σαββαίδου που σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά διόρισε στη θέση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή ακριβώς εκείνη τη θέση που πιέζει και εξωθεί εκατομμύρια πολιτών στην εξαθλίωση και την απόγνωση μέσω φορολογικής επιδρομής στα εισοδήματα και την περιουσία τους ενώ την ίδια ώρα έχει φροντίσει να εξυπηρετήσει τους καπιταλιστές, χρηματοδότες των κομμάτων εξουσίας μέσω τεράστιων φοροαπαλλαγών και καθεστώτος νόμιμης φοροαποφυγής μέσω τριγωνικών συναλλαγών, offshore κτλ.

Ας αναφωνήσουμε τώρα όλοι μαζί “Ντροπή και αίσχος στους τυροπιτάδες που δεν κόβουν απόδειξη” όπως έκανε και κάνει ο Πορτοσάλτε, ταλιμπάν της νεοφιλελεύθερης φανατίλας, μαζί με ένα τσούρμο δημοσιογράφων των ΜΜΕ, υπαλλήλων εφοπλιστών, εργολάβων, μαφιόζων του ποδοσφαίρου και του πετρελαϊκού λαθρεμπορίου.

Tags: , , , , , , ,

2 responses to “Για να μη λες ότι δεν ήξερες”

  1. pestooposthes says :

    Reblogged this on blog it.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Η φυλή μας τα Ζώα

Τὸ χέρι τρέμει... Ὁ πυρετός... Ξεχάστηκα πολύ, ἀσάλευτο ἕνα Μαραμποὺ στὴν ὄχθη νὰ κοιτάζω. Κι ἔτσι καθὼς ἐπίμονα κι ἐκεῖνο μὲ κοιτᾶ, νομίζω πὼς στὴ μοναξιὰ καὶ στὴ βλακεία τοῦ μοιάζω ...

Το blog μου

Just another WordPress.com site

danapax

Just another WordPress.com site

Delirium

C'est de la racaille ? Eh bien, j'en suis ! - Alèssi Dell'Umbria

netakias

連帯 Nam Et Ipsa Scientia Potestas Est 智慧

Freequency Project

freequency.gr

ypoptomousi

Lets unfuck the world.

xasodikis

θα 'ρθει μια μέρα

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

metaretriever2

Autonomous and independent from any kind of commitment, open to all ideas, without prejudice and taboo. We seek the truth and we are opposed to any injustice. In any case ... internationalists.

Latuff Cartoons

"A função do artista é violentar" (Glauber Rocha)

Υπαρχει αλλος δρομος;

Ένα συντακτικό εργαστήρι σκέψεων.

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

εργασιακό δελτίο

ειδήσεις που αφορούν την εργατιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

θα 'ρθει μια μέρα

Zografou bloging

Νέα και σχόλια από τις γειτονιές του Ζωγράφου

Γαλαξιάρχης

μαλλον ακινδυνος

SecNews - IT Security News

In Depth Security News specialized in Hacking, Hackers, Network Security,Penetration Testing and e-crime

aformi

Με αφορμή

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

INFOWAR

Aris Chatzistefanou

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Techie Chan

θα 'ρθει μια μέρα

Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

κατά του Ολοκληρωτισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται

Villa Amalias

θα 'ρθει μια μέρα

radiobubble - news

θα 'ρθει μια μέρα

omniatv

θα 'ρθει μια μέρα

risinggalaxy

«Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων..»

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

%d bloggers like this: