Μετοχοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, η μόνη λύση προστασίας του

λιστα παραλιών ΤΑΙΠΕΔ

Πριν μερικά χρόνια είχα παρακολουθήσει σε δημόσια προβολή ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο “The Corporation” όπου αναλυόταν μεταξύ άλλων και η νέα σχολή σκέψης του καπιταλισμού, η σχολή του Σικάγο, με τις θεωρήσεις τους ότι όλα εν δυνάμει είναι εμπορεύσιμα αγαθά και μπορούν να εισαχθούν στα χρηματιστήρια αξιών. Μια ακραία μορφή τέτοιας εμπορικής αποτίμησης είναι και το φυσικό περιβάλλον. Θυμάμαι, έναν διευθύνοντα σύμβουλο (θα με συγχωρέσετε πάει καιρός από τότε και δεν συγκράτησα ποιας εταιρίας) να αναφέρει ότι η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να ανατεθεί στις εταιρίες που θα έχουν αγοράσει μετοχές από την μετοχοποίηση του.

Πχ ένα ποτάμι ή ένα δάσος μπορεί με κάποια κριτήρια να αποτιμηθεί ως εμπορική αξία και να πωληθεί από το δημόσιο μέσω χρηματιστηρίου σε μετόχους οι οποίοι θα έχουν κάθε καπιταλιστικό συμφέρον να το “διαφυλάξουν” γιατί έτσι προστατεύουν την επένδυσή τους. Και μόνο η ανάλυση αυτής της σκέψης μου προκαλούσε, πριν μερικά χρόνια, μια ενστικτώδη αντίδραση άρνησης δεδομένου ότι δεν πίστευα ότι υπήρχαν τέτοια μυαλά που να σκέφτονται με αυτούς τους όρους για το φυσικό περιβάλλον.

Κι ύστερα ήρθε ο οδοστρωτήρας των μνημονίων…

Σήμερα, καλοκαίρι του 2014 έχουν έρθει στα θερινά τμήματα της βουλής νομοσχέδια κατ εντολής των οικονομικών ελίτ που οδηγούν στο ξεπούλημα φυσικού πλούτου της χώρας σε ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Οι ακραιφνείς νεοφιλελέρες του είδους όπως πχ ο δημοσιογράφος-τραπεζίτης-σύμβουλος εφοπλιστή, Παπαδημητρίου, περιπαιχτικά υπερασπίζεται αυτά τα ξεπουλήματα αναφέροντας ότι “οι επενδυτές δεν θα πάρουν τις παραλίες και θα φύγουν από τη χώρα”. Δεν θέλει να πει ο κυνικός προπαγανδιστής ότι αυτό ακριβώς είναι το χειρότερα, ότι οι παραλίες που θα πωληθούν στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο θα πάψουν να είναι δημόσια προσβάσιμες αλλά θα αποτελούν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης από τον επενδυτή. Και ξέρουμε καλά σε αυτή τη χώρα πόσο σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον ο καπιταλιστής. Μια ματιά στο δάσος της Χαλκιδικής, στις παραλίες της Αττικής που έχουν εισιτήριο, κτλ θα πείσει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης είναι αναπόφευκτες και μη αναστρέψιμες.

vkikilias-fysikos ploutos

Και η εξαπάτηση δεν σταματά εδώ.  Η νέα πολιτική ηγεσία των μπάτσων και λοιπών δυνάμεων κρατικής προστασίας προπαγανδίζει με σκοπό τη δημιουργία προσωπικού προφίλ την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα ο υπουργός μπατσοκρατίας Κικίλιας  είναι έτοιμος να στηρίξει όλα τα νομοσχέδια που ξεπουλούν φυσικό πλούτο της χώρας σε οικονομικά συμφέροντα. Εντελώς τυχαία είναι στα ίδια οικονομικά συμφέροντα που στέκονται δίπλα ως φίλοι του πρωθυπουργού του, όπως ο λαθρέμπορος πετρελαίου Μελισσανίδης που έχει οργανώσει έναν οπαδικό στρατό χουλιγκάνων και καταλαμβάνει με τη βία τη Ν. Φιλαδέλφεια, τρομοκρατεί πολίτες που αντιστέκονται στην παραχώρηση του άλσους της περιοχής τους για ανέγερση γηπέδου συμφερόντων Μελισσανίδη και τραυματίζει αγωνιστές που δεν συναινούν στα επιχειρηματικά σχέδιά του.

Το φυσικό περιβάλλον η μεγάλη μπίζνα του κεφαλαίου

Έχει φανεί από καιρό η τάση του επιχειρηματικού κεφαλαίου και στην Ελλάδα να προσανατολιστεί στην εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος προκειμένου να ανοίξει νέα εμπορικά πεδία επιχειρηματικότητας και αύξησης της κερδοφορίας του. Από τις ανεμογεννήτριες που κατασκευάζονται με δημόσια χρήμα από ΕΣΠΑ (βλ. επιχορήγηση 83 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματίες για ανεμογεννήτριες για ΕΞΙ θέσεις εργασίας ) μέχρι τα αποθέματα πλουτοπαραγωγικών πηγών, από τα ορυκτά που εκμεταλλεύονται πολυεθνικές σε συνεργασία με το Μπόμπολα (Σκουριές) μέχρι επιχειρηματικά σχέδια για ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις μέσα σε δάση.

Ποτέ άλλοτε οι αντιστάσεις της κοινωνίας δεν ήταν πιο ευνοϊκές για το κεφάλαιο, με την επέλαση της ιδεολογίας της κυριαρχίας για την “πάση θυσία ανάπτυξη” αλλά και την απροβλημάτιστη συνεργασία του πολιτικού προσωπικού της διαπλοκής με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στο κέντρο αυτής της ιστορίας μπαίνει και η διάσπαση της ΔΕΗ σε μια μικρή ΔΕΗ που θα πωληθεί μαζί με φράγματα, ορυχεία, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα των Ελλήνων ολιγαρχών που ανταγωνίζονται για την αγορά της μικρής ΔΕΗ, που θα ξεπουλήσει το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων που έχουν αρπάξει τα άπειρα μαύρα από τους ολιγάρχες, είναι ο Μυτιληναίος, Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας και  Περιστέρης.

Σε αυτή τη φάση, φαίνεται ότι η προάσπιση των δημόσιων αγαθών και του φυσικού περιβάλλοντος περνάει στις αντιστάσεις της κοινωνίας. Αν η κοινωνία αποδεχθεί ότι το νερό που πίνει, το δάσος που απολαμβάνει, η παραλία και η θάλασσα που κάνει μπάνιο, κτλ κτλ αποτελούν αντικείμενα καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, τότε η μετοχοποίησή τους είναι μπροστά και ο απόλυτος έλεγχος κάθε πτυχής της ζωής είναι πλέον μια πραγματικότητα.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Η φυλή μας τα Ζώα

Τὸ χέρι τρέμει... Ὁ πυρετός... Ξεχάστηκα πολύ, ἀσάλευτο ἕνα Μαραμποὺ στὴν ὄχθη νὰ κοιτάζω. Κι ἔτσι καθὼς ἐπίμονα κι ἐκεῖνο μὲ κοιτᾶ, νομίζω πὼς στὴ μοναξιὰ καὶ στὴ βλακεία τοῦ μοιάζω ...

Το blog μου

Just another WordPress.com site

danapax

Just another WordPress.com site

Delirium

C'est de la racaille ? Eh bien, j'en suis ! - Alèssi Dell'Umbria

netakias

連帯 Nam Et Ipsa Scientia Potestas Est 智慧

Freequency Project

freequency.gr

ypoptomousi

Lets unfuck the world.

xasodikis

θα 'ρθει μια μέρα

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

metaretriever2

Autonomous and independent from any kind of commitment, open to all ideas, without prejudice and taboo. We seek the truth and we are opposed to any injustice. In any case ... internationalists.

Latuff Cartoons

"A função do artista é violentar" (Glauber Rocha)

Υπαρχει αλλος δρομος;

Ένα συντακτικό εργαστήρι σκέψεων.

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

εργασιακό δελτίο

ειδήσεις που αφορούν την εργατιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

θα 'ρθει μια μέρα

Zografou bloging

Νέα και σχόλια από τις γειτονιές του Ζωγράφου

Γαλαξιάρχης

μαλλον ακινδυνος

SecNews - IT Security News

In Depth Security News specialized in Hacking, Hackers, Network Security,Penetration Testing and e-crime

aformi

Με αφορμή

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

INFOWAR

Aris Chatzistefanou

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Techie Chan

θα 'ρθει μια μέρα

Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

κατά του Ολοκληρωτισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται

Villa Amalias

θα 'ρθει μια μέρα

radiobubble - news

θα 'ρθει μια μέρα

omniatv

θα 'ρθει μια μέρα

risinggalaxy

«Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων..»

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

%d bloggers like this: