Εφοπλισμός, η πιο κρατικοδίαιτη μπίζνα των αρπακτικών του ελληνικού καπιταλισμού

EFOPLISTES-1024x539

“Πλούτος και κρυψίνοια” είναι ο τίτλος του θέματος άρθρου του περιοδικού Der Spiegel για την πιο πλατσικολογική κρατικοδίαιτη μπίζνα του ελληνικού καπιταλισμού, τον εφοπλισμό. Το άρθρο αποτελεί αναπαραγωγή ήδη γνωστών στοιχείων που έχουν παρουσιαστεί και από το το blog στο παρελθόν. Η στόχευση του κειμένου υποκρύπτει τη σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων που γίνεται στο διεθνές καπιταλιστικό πεδίο ανάμεσα στα εφοπλιστικά συμφέροντα που εκπροσωπούνται στα media από το Der Spiegel και στα αντίστοιχα επιχειρηματικά συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών. Η ουσία του άρθρου που δεν αναπαράχθηκε σε ελληνικά media και εφημερίδες είναι ότι ο ελληνικός εφοπλισμός  δεν απέδωσε κανένα φόρο για έσοδα ύψους 140 δισεκατομμύρια € στη δεκαετία του €. Ο κύριος λόγος για τη φορολογική ασυλία του πιο επιθετικού τομέα του ελληνικού καπιταλισμού είναι οι πολυάριθμές ρυθμίσεις που παρέχουν φορολογική απαλλαγή στις ναυτιλιακές και εφοπλιστικές  εταιρίες.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που έχουμε παρουσιάσει και από το blog είναι ότι οι εφοπλιστικές και ναυτιλιακές εταιρίες στην Ελλάδα απολαμβάνουν τόσες πολλές φοροαπαλλαγές που οι εισροές φορολογίας από αυτές είναι μηδαμινές και μόνο ένα μικρό ποσό της τάξης των 15 εκατομμυρίων € προκύπτει από τη φορολογία των εφοπλιστών και ιδιοκτητών πλοίων ως φυσικά πρόσωπα. Μάλιστα, η φορολογία των εφοπλιστών ως φυσικά πρόσωπα είναι 4 φορές μικρότερη από την αντίστοιχη φορολογία των Ελλήνων ναυτικών στα πλοία των εφοπλιστών! Παλιότερα, είχε επισημανθεί ότι η φορολογία των εφοπλιστικών εταιριών ήταν πολύ μικρότερη από τα έσοδα του κράτους για την έκδοση πράσινων καρτών για τους μετανάστες.

Σαν να μην έφτανε αυτό το άρθρο, πριν λίγο καιρό αποκαλύφτηκε ότι η εθελοντική συνεισφορά των Ελλήνων εφοπλιστών στα φορολογικά έσοδα που τόσο προπαγανδιστικά και με πομπώδη τρόπο είχαν παρουσιάσει τα τσιράκια των εφοπλιστών ήταν μια καλοστημένη εξαπάτηση της ελληνικής κοινής γνώμης. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της εξαπάτησης οι στομφώδεις παρουσιάσεις του φερέφωνου των συμφερόντων του εφοπλισμού στα ΜΜΕ, του δημοσιογράφου Πορτοσάλτε, όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν το blog. Ενώ ο κρατικός μηχανισμός έχει αποδείξει μέσω των καλοπληρωμένων τεχνοκρατών-πουλέν της τρόικα όπως ο Θεοχάρης, ότι μπορούν άμεσα να συστήσουν μηχανισμούς αφαίμαξης του λαού, στην περίπτωση των Ελλήνων εφοπλιστών δεν κατάφεραν να φτιάξουν ένα μηχανισμό που να υλοποιήσει την εθελοντική συνεισφορά τους στα φορολογικά έσοδα!

Η πιο κρατικοδίαιτη μπίζνα του ελληνικού καπιταλισμού δεν βασίζεται μόνο στις πολυάριθμες και απολύτως ανέγγιχτες φοροαπαλλαγές. Δεκάδες εκατομμύρια € μοιράζονται κάθε χρόνο οι πλοιοκτήτες των σαπιοκάραβων που εκτελούν τα δρομολόγια στη λεγόμενη άγονη γραμμή των νησιών. Τα “Σάμινα” των πλοιοκτητών ναυλώνονται πρακτικά από το κράτος εξασφαλίζοντας την υπέρογκη κερδοφορία των αφεντικών και μάλιστα με κραυγαλέες διευκολύνσεις και κυβερνητικές πλάκες. Όλοι θυμόμαστε τις πρόσφατες επιστρατεύσεις ναυτεργατών από την κυβέρνηση Σαμαρά και το γόνο οικογενειακής ιδιοκτησίας της εξουσίας Βαρβιτσιώτη όταν απεργούσαν επειδή οι πλοιοκτήτες δεν τους κατέβαλαν ούτε καν τους μισθούς! Κοινώς, η κυβέρνηση Σαμαρά με τη μακροχρόνια επιστράτευση των ναυτεργατών επέβαλε ουσιαστικά συνθήκες δουλείας αφού επέβαλε με τη βία την αναγκαστική εργασία χωρίς να επιβάλει και την πληρωμή των μισθών από τους πλοιοκτήτες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πρόσφατα ο πρώην υπουργός Βρούτσης αποκάλυψε στη βουλή ύστερα από ερώτηση του ΚΚΕ, ότι οι Έλληνες εφοπλιστές και πλοιοκτήτες χρωστάνε άνω των 100 εκατομμυρίων € στο ασφαλιστικό ταμείο  των ναυτικών, το ΝΑΤ.

Μάλιστα, το Δεκέμβριο του 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά, πιστή στο δόγμα “φιλικοί με τα αφεντικά μας, αυταρχικοί με την κοινωνία” αναγνώρισε ιδιαίτερο καθεστώς στις offshore των εφοπλιστών αφού τις εξαίρεσε από φόρους ακινήτων που νοικιάζονται στις εφοπλιστικές και ναυτιλιακές εταιρίες τους. Ο νεοφιλελεύθερος ταλιμπανισμός των σαμαρικών ακροδεξιών δεν σταματά εκεί. Στα χρόνια των μνημονίων, οι Έλληνες εφοπλιστές με τις επιχειρήσεις τους μαζί με όλες τις άλλες επιχειρήσεις ΑΕ των άλλων κλάδων της οικονομίας πληρώνουν μόλις 9δις € στο σύνολο των 192 δις € φορολογικών εσόδων του δημοσίου!

Οι παλιότεροι θυμούνται και τον όρο “Θαλασσοδάνεια“, δηλαδή τα δάνεια που δίνονταν από κρατικές τράπεζες δίχως εγγυήσεις σε εφοπλιστές και αφεντικά για να τσεπώνουν τεράστια ποσά και στη συνέχεια να μην αποπληρώνουν ούτε μέρος των δανείων. Η “σοσιαλιστική” κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου κοινωνικοποίησε τα χρέη των εφοπλιστών στις κρατικές τότε τράπεζες ενώ ταυτόχρονα έβαλε ως βάρος στους προϋπολογισμούς τις απευθείας κρατικές ενισχύσεις των αφεντικών του εφοπλισμού για την ανανέωση του στόλου τους και την αγορά νέων πλοίων.

Η κρατικοδίαιτη μπίζνα του ελληνικού εφοπλισμού και ναυτιλίας έχει βάψει πολλές φορές τα χέρια της με το αίμα των πνιγμένων ναυτικών εργατών και επιβατών. Δεκάδες τα ατυχήματα στις θάλασσες, χιλιάδες οι πνιγμένοι σε περίεργα ατυχήματα που παίζονταν ασφαλιστικές αποζημιώσεις και εκατομμύρια να αλλάζουν χέρια προς όφελος των αφεντικών του εφοπλισμού.

Η ιστορία των παραχωρημένων πλοίων liberty είναι πολύ διδακτική για την ιστορία αυτών των αρπακτικών που σήμερα το παίζουν καναλάρχες και φιλάνθρωποι πατριώτες και ταυτόχρονα πλιατσικολογούν με τις πλάτες του κράτους που τους παρέχει σωρηδόν διευκολύνσεις. Τα πλοία Liberty που είχαν κατασκευαστεί κατά εκατοντάδες κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο στις ΗΠΑ για τη μεταφορά στρατιωτών και πολεμοφοδίων, παραχωρήθηκαν στο ελληνικό κράτος ως μέρος αποζημιώσεων και βοήθειας των Αμερικανών για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στη νέα σφαίρα επιρροής τους μετά το τέλος του πολέμου. Τα πλοία αυτά κατέληξαν στα χέρια των αρπακτικών του ελληνικού εφοπλισμού που δεν είχαν πρόβλημα να συνεχίσουν τις business μετά τους ναζί και με τους νέους επικυρίαρχους στην Ελλάδα. Τσάμπα πλοία, ως αποζημίωση των καταστροφών του ελληνικού λαού βρέθηκαν στα χέρια καπιταλιστών που αφού τα εκμεταλλεύονταν για δεκαετίες στη συνέχεια τα φούνταραν αύτανδρα με δεκάδες πνιγμένους για να τσεπώνουν τις αποζημιώσεις.

Έχουν να λένε ιστορίες αναλγησίας και κυνισμού οι χαροκαμένες χήρες και παιδιά των πνιγμένων ναυτικών των Ανδρεάδηδων,Βαρδινογιάννηδων,Λάτσηδων,Νιάρχων και λοιπών εθνικών ευεργετών. Και όταν οι μπίζνες στη θάλασσα δεν περπατάνε, τότε οι χουντικοί θα δώσουν αφειδώς τις άδειες στα εφοπλιστικά συμφέροντα για να βγούνε στη στεριά. Έτσι φτιάχτηκαν τα διυλιστήρια του Βαρδινογιάννη, έτσι κυκλοφορούσαν και οι σύζυγοι των χουντικών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με λεφτά και λιμουζίνες που τους παραχωρούσαν οι εφοπλιστές και πλοιοκτήτες. Στοιχεία παρουσιάζονται αναλυτικά στο ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΑΕ που μπορείτε να δείτε ελεύθερα εδώ.

Εμείς, ως επίλογο σε αυτό το άρθρο σας καλούμε να διαβάσετε προσεκτικά το προηγούμενο άρθρο του blog για τον ελληνικό εφοπλισμό και να δείτε τη στάση και τις αναπάντητες ερωτήσεις των φερεφώνων του εφοπλισμού στα ΜΜΕ όπως ο Πορτοσάλτε στις ερωτήσεις που του υποβάλαμε μέσω social media.

UPDATE: Σε συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ του προέδρου της ΠΝΟ αναφέρθηκε ότι “Σήμερα τουλάχιστον 3.700 πλοία που ανήκουν σε ελληνικές εφοπλιστικές οικογένειες είναι με σημαίες ευκολίας” ενώ η θεωρία πως αν φορολογηθούν οι εφοπλιστές θα πάρουν τα καράβια και θα φύγουν, είχε μια βάση τη δεκαετία του 1980 που στο πλοία απασχολούνταν 120.000 εργαζόμενοι ενώ σήμερα απασχολούνται μόλις 4.000 Έλληνες ναυτικοί στα 820 πλοία με ελληνική σημαία. Το πλήρες άρθρο από εδώ.

Και μια υπενθύμιση προς τον ταλιμπάν διευθυντή ραδιοφώνου του εφοπλιστικού ΣΚΑΙ για ερωτήσεις που δεν απαντάει ποτέ

Ερωτήσεις στο twitter προς τον Πορτοσάλτε,διευθυντή ραδιοφώνου ΣΚΑΙ για το ρόλο των ΜΜΕ και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις κράτους προς καναλάρχες

Ερωτήσεις στο twitter προς τον Πορτοσάλτε,διευθυντή ραδιοφώνου ΣΚΑΙ για το ρόλο των ΜΜΕ και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις κράτους προς καναλάρχες

Tags: , , ,

Trackbacks / Pingbacks

  1. Εφοπλισμός, η πιο κρατικοδίαιτη μπίζνα των αρπακτικών του ελληνικού καπιταλισμού | Koutsompolis.gr - 18/06/2014
  2. Αναβαλλόμενη Φορολογική Υποχρέωση ή αλλιώς Εγγυημένη Κερδοφορία Τραπεζών στις πλάτες της κοινωνίας | freenet Blog - 06/10/2014
  3. Αναβαλλόμενη Φορολογική Υποχρέωση ή αλλιώς Εγγυημένη Κερδοφορία Τραπεζών στις πλάτες της κοινωνίας | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρ - 06/10/2014
  4. Η “ελληνική ιδιαιτερότητα” ως τρόπος επιβολής πολιτικών της εξουσίας | freenet Blog - 08/11/2014
  5. Η “ελληνική ιδιαιτερότητα” ως τρόπος επιβολής πολιτικών της εξουσίας | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση - 08/11/2014
  6. Η “ελληνική ιδιαιτερότητα” ως τρόπος επιβολής πολιτικών της εξουσίας… | Koutsompolis.gr - 10/11/2014
  7. Για να μη λες ότι δεν ήξερες | freenet Blog - 23/11/2014
  8. Για να μη λες ότι δεν ήξερες… | Koutsompolis.gr - 23/11/2014
  9. Για να μη λες ότι δεν ήξερες | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση - 23/11/2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Η φυλή μας τα Ζώα

Τὸ χέρι τρέμει... Ὁ πυρετός... Ξεχάστηκα πολύ, ἀσάλευτο ἕνα Μαραμποὺ στὴν ὄχθη νὰ κοιτάζω. Κι ἔτσι καθὼς ἐπίμονα κι ἐκεῖνο μὲ κοιτᾶ, νομίζω πὼς στὴ μοναξιὰ καὶ στὴ βλακεία τοῦ μοιάζω ...

Το blog μου

Just another WordPress.com site

danapax

Just another WordPress.com site

Delirium

C'est de la racaille ? Eh bien, j'en suis ! - Alèssi Dell'Umbria

netakias

連帯 Nam Et Ipsa Scientia Potestas Est 智慧

Freequency Project

freequency.gr

ypoptomousi

Lets unfuck the world.

xasodikis

θα 'ρθει μια μέρα

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

metaretriever2

Autonomous and independent from any kind of commitment, open to all ideas, without prejudice and taboo. We seek the truth and we are opposed to any injustice. In any case ... internationalists.

Latuff Cartoons

"A função do artista é violentar" (Glauber Rocha)

Υπαρχει αλλος δρομος;

Ένα συντακτικό εργαστήρι σκέψεων.

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

εργασιακό δελτίο

ειδήσεις που αφορούν την εργατιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

θα 'ρθει μια μέρα

Zografou bloging

Νέα και σχόλια από τις γειτονιές του Ζωγράφου

Γαλαξιάρχης

μαλλον ακινδυνος

SecNews - IT Security News

In Depth Security News specialized in Hacking, Hackers, Network Security,Penetration Testing and e-crime

aformi

Με αφορμή

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

INFOWAR

Aris Chatzistefanou

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Techie Chan

θα 'ρθει μια μέρα

Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

κατά του Ολοκληρωτισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται

Villa Amalias

θα 'ρθει μια μέρα

radiobubble - news

θα 'ρθει μια μέρα

omniatv

θα 'ρθει μια μέρα

risinggalaxy

«Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων..»

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

%d bloggers like this: