Οι μπίζνες και τα θεάματα των οικονομικών ελίτ

mariana-azerbaitzan

Στην παραπάνω φωτογραφία θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς δύο υπερήλικες κυρίες που έχουν τουλάχιστον ένα κοινό χαρακτηριστικό. Έχουν και οι δύο επισκεφτεί κάποιον πλαστικό χειρουργό για να φροντίσει τη ματαιοδοξία τους και να καλύψει την υπόμνηση ότι ακόμα και οι πιο ισχυροί παράγοντες ενός τόπου που δεκαετίες πλιατσικολογούν εις βάρος του λαού κάποτε γερνάνε… Δεν μένουμε όμως σε αυτό το συμπέρασμα. Οι δύο κυρίες αποτελούν τις συζύγους ισχυρών παραγόντων δύο χωρών που εκτός από την επίδειξη του υποκριτικού ανθρωπισμού τους, τους ενώνουν και τα επιχειρηματικά συμφέροντα των συζύγων τους.

Η μια κυρία είναι η γνωστή και μονίμως στα δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ (ΣΤΑΡ και ΜΕΓΚΑ) όπου ο σύζυγός της είναι βασικός μέτοχος, να επιδεικνύει τον υποκριτικό ανθρωπισμό των πλουσίων που έχουν αρπάξει το ψωμί από το τραπέζι του φτωχού και τους επιστρέφουν πίσω ένα ξεροκόμματο αρκεί ο μικροαστός καταναλωτής θεαμάτων να τους αγιοποιήσει. Η άλλη κυρία είναι η σύζυγος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα για να συζητήσει την εξέλιξη των επιχειρηματικών σχεδίων του αγωγού TAP με τις ευλογίες των Αμερικανών και των ντόπιων οικονομικών ελίτ.

Τα πολιτικά τσιράκια των ντόπιων ελίτ δεν έχασαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δημόσιες σχέσεις τους με το αζημίωτο φυσικά. Τα πλούσια γεύματα των ραντεβού τους  τα καρφώνουν με καμάρι τα ίδια τα δημοσιογραφικά τσιράκια των εξουσιαστών όπως η διαδικτυακή πολιτική φυλλάδα μητσοτακικών συμφερόντων, η iefimerida. Σχετικό λινκ εδώ.

Ελάχιστοι είναι όσοι αναφέρονται στις παράπλευρες επιπτώσεις από τη δημιουργία του αγωγού ΤΑΡ εντός της ελληνικής επικράτειας που θα ακυρώσει καλλιέργειες σε τεράστιες αγροτικές εκτάσεις 20.000 στρεμμάτων γης υψηλής παραγωγικής αξίας κάτι που έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εισόδημα αγροτικών πληθυσμών που ήδη συμπιέζονται από τις πολιτικές λιτότητας και αναδιάρθρωσης των αγροτικών καλλιεργειών στη γραμμή της ΕΕ. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τη σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση όλης της Βόρειας Ελλάδας από τη λειτουργία του αγωγού και των παράπλευρων εγκαταστάσεων του. Αναλυτικές πληροφορίες για τις αναμενόμενες επιπτώσεις του αγωγού ΤΑΡ μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ο καχύποπτος αναγνώστης θα αναγνώριζε πολιτική εμπάθεια σε μια επιχειρηματική επένδυση που θα βάλει στο χάρτη των ενεργειακών μεταφορών τη χώρα. Ωστόσο, ακόμα και οι ίδιοι οι εξουσιαστές παραδέχονται ότι τα οικονομικά οφέλη της χώρας από τον αγωγό ΤΑΡ θα είναι ασήμαντα και απολύτως αμελητέα ως προς τις ανάγκες του προϋπολογισμού.  Ο πρώην ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Παπαγεωργίου παραδέχτηκε πριν ένα χρόνο σε συνέντευξη στο REAL ότι τα φορολογικά έσοδα της χώρας από τον αγωγό TAP θα είναι 300 εκατομμύρια € για τα επόμενα 20 χρόνια!!!  Ακόμα και σε επίπεδο θέσεων εργασίας οι προσδοκίες είναι πενιχρές. Η καλύτερη εκτίμηση αναφέρει 2000 θέσεις εργασίας για την περίοδο κατασκευής του έργου. Φανταζόμαστε βέβαια με τι συνθήκες θα εργάζονται οι μετανάστες εργάτες των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Σαμαρά-Δένδια-Κικκίλια στις κατασκευαστικές εταιρίες των αφεντικών όπως ο Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας κτλ. Η αποκαλυπτική συνέντευξη  του πρώην υφυπουργού περιβάλλοντος για τα πενιχρά φορολογικά έσοδα στην επόμενη 20ετία βρίσκεται εδώ.

Για να μην αναφερθούμε στις αναγνωρισμένες δυνατότητες του επιχειρηματικού κεφαλαίου να κρύβει τεράστια κέρδη του από τη φορολογική επιβάρυνση μέσω τριγωνικών συναλλαγών πολυεθνικών ομίλων αλλά και τις offshore των εφοπλιστών και επιχειρηματικών συμφερόντων…

Για τις επιχειρηματικές και οικονομικές ελίτ η κατάσταση είναι business as usual συνεχίζοντας με αξιοζήλευτη συνέπεια την αποκόμιση τεράστιων κερδών μέσω της εκμετάλλευσης ανθρώπων και αγαθών που περνάνε στα χέρια τους για τις επόμενες δεκαετίες και υποθηκεύοντας με αυτό τον τρόπο τις ελάχιστες δυνατότητες αυτόνομης παραγωγικής ανάπτυξης στα πλαίσια άλλων πολιτικών που προτάσσουν τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους…

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Η φυλή μας τα Ζώα

Τὸ χέρι τρέμει... Ὁ πυρετός... Ξεχάστηκα πολύ, ἀσάλευτο ἕνα Μαραμποὺ στὴν ὄχθη νὰ κοιτάζω. Κι ἔτσι καθὼς ἐπίμονα κι ἐκεῖνο μὲ κοιτᾶ, νομίζω πὼς στὴ μοναξιὰ καὶ στὴ βλακεία τοῦ μοιάζω ...

Το blog μου

Just another WordPress.com site

danapax

Just another WordPress.com site

Delirium

C'est de la racaille ? Eh bien, j'en suis ! - Alèssi Dell'Umbria

netakias

連帯 Nam Et Ipsa Scientia Potestas Est 智慧

Freequency Project

freequency.gr

ypoptomousi

Lets unfuck the world.

xasodikis

θα 'ρθει μια μέρα

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

metaretriever2

Autonomous and independent from any kind of commitment, open to all ideas, without prejudice and taboo. We seek the truth and we are opposed to any injustice. In any case ... internationalists.

Latuff Cartoons

"A função do artista é violentar" (Glauber Rocha)

Υπαρχει αλλος δρομος;

Ένα συντακτικό εργαστήρι σκέψεων.

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

εργασιακό δελτίο

ειδήσεις που αφορούν την εργατιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

θα 'ρθει μια μέρα

Zografou bloging

Νέα και σχόλια από τις γειτονιές του Ζωγράφου

Γαλαξιάρχης

μαλλον ακινδυνος

SecNews - IT Security News

In Depth Security News specialized in Hacking, Hackers, Network Security,Penetration Testing and e-crime

aformi

Με αφορμή

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

INFOWAR

Aris Chatzistefanou

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Techie Chan

θα 'ρθει μια μέρα

Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

κατά του Ολοκληρωτισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται

Villa Amalias

θα 'ρθει μια μέρα

radiobubble - news

θα 'ρθει μια μέρα

omniatv

θα 'ρθει μια μέρα

risinggalaxy

«Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων..»

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

%d bloggers like this: