Κόρακας μάτι κοράκου δεν βγάζει… Οι σχέσεις διαπλοκής κράτους και αφεντικών ΜΜΕ

ΜΜΕ

Στις 11 Δεκεμβρίου 2013 ψηφίστηκε από τη βουλή ο νόμος που έφερε ο Χρυσοχοΐδης για την “επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων” που προβλέπει σημαντικές αυξήσεις διοδίων μέχρι και 60%. Η ρύθμιση αυτή θεωρείται μια ιδιαιτέρως κερδοφόρα συμφωνία υπέρ των εργολάβων δημόσιων έργων όπως είναι ο Μπόμπολας, βασικός μέτοχος του εκδοτικού οργανισμού ΠΗΓΑΣΟΣ και του ΜΕΓΚΑ. Μάλιστα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει αποφανθεί ότι η ρύθμισή αυτή θα αποφέρει απώλειες 7.5δις € καθ’ όλη τη διάρκεια των συμβάσεων στο δημόσιο ! Οι κυβερνητικοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να υποστηρίξουν τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ που τους ανέδειξαν μέσω ρυθμίσεων και χρηματοδοτήσεων που μεταφέρουν πόρους από τους πολλούς στους λίγους μέσω του προϋπολογισμού. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της αναβολής της επιβολής φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις των ΜΜΕ. Το μέτρο αυτό έχει αναβληθεί ήδη 3 φορές μέχρι σήμερα τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και αποτελεί ένα έμμεσο δώρο χρηματοδότησης των αφεντικών των ΜΜΕ, μια έμμεση κρατική χρηματοδότηση.

Η διευκόλυνση των καναλαρχών με την αναβολή επιβολής φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης ρύθμισης της κυβέρνησης για τη χρήση φάσματος και προσωρινών αδειών εκπομπής της ψηφιακής τηλεόρασης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εγκρίνει την εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών στην ψηφιακή τηλεόραση χωρίς την προκήρυξη αδειών και την υποχρέωση καταβολής τιμήματος για τη χρήση συχνοτήτων και προστέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας του Γεωργιάδη. Το όφελος είναι τεράστιο για τα αφεντικά των ΜΜΕ από τη διαχρονική απαλλαγή τους από τα τέλη για τη χρήση συχνοτήτων. Υπάρχουν άδειες που δόθηκαν το 1993 σε εννέα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Έπειτα το 1999 αλλά και το 2003 νομιμοποιήθηκαν κι άλλα κανάλια. Θεωρήθηκε δηλαδή ότι εκπέμπουν νόμιμα ενώ δεν είχαν πάρει ποτέ άδεια. Σήμερα στο παιχνίδι μπαίνει και η DIGEA, η εταιρία που έχει ως μετόχους τους ίδιους καναλάρχες που είναι βασικοί μέτοχοι των κυρίαρχων ΜΜΕ με πανελλαδική εμβέλεια. Οι συνεταίροι της Digea είναι σήμερα οι παρακάτω τηλεοπτικοί σταθμοί:
–  MEGA, ιδιοκτησίας των Μπόμπολα και Ψυχάρη
–  ΑΝΤ1, ιδιοκτησίας του Κυριακού
–  STAR, ιδιοκτησίας του Βαρδινογιάννη
–  ΣΚΑΪ, ιδιοκτησίας του Αλαφούζου
–  ALPHA, ιδιοκτησίας του Κοντομηνά
–  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, ιδιοκτησίας του Κυριακού

Με εκτεταμένο άρθρο του ο τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ, που έκλεισε η κυβέρνηση και στη συνέχεια κατέλαβε το κτίριο της Αγίας Παρασκευής, δείχνει όλα τα σημεία της σκανδαλώδους ρύθμισης υπέρ των καναλαρχών που αρχίζει από το φωτογραφικό διαγωνισμό μέχρι τα πενιχρά ποσά για το κόστος των αδειών εκπομπής για 15 χρόνια. Το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί μια ακόμα σκανδαλώδη ρύθμιση υπέρ των εργολάβων της ενημέρωσης, των καπιταλιστικών ελίτ που απομυζούν τον πλούτο της κοινωνίας και προπαγανδίζουν για τον ‘ένα και μόνο δρόμο’ της “διάσωσης”. Στο πεδίο των ΜΜΕ, στην ψηφιακή εποχή, διαμορφώνεται μια κατάσταση ασφυκτικού ελέγχου από τις οικονομικές ελίτ των διαύλων ενημέρωσης μέσω της κατάληψης τόσο των δικτύων μετάδοσης όσο και του περιεχομένου μετάδοσης. Καμία άλλη φωνή δεν μπορεί να μεταδοθεί από τους διαύλους της DIGEA αν δεν έχει πάρει την έγκριση κυβέρνησης και καναλαρχών. Χαρακτηριστική η περίπτωση του τηλεοπτικού σταθμού 902, που αργότερα πούλησε το ΚΚΕ σε offshore εταιρία, που διακοπτόταν η μετάδοσή του όταν αναλάμβανε να επανεκπέμψει το περιεχόμενο που παρήγαγαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που έκλεισαν οι υπάλληλοι των αφεντικών των ΜΜΕ στην κυβέρνηση.

Οι πολιτικές ελίτ που διαχειρίζονται την εξουσία στο όνομα των συμφερόντων των οικονομικών ελίτ που τους ανέδειξαν προχωρούν σε σειρά μέτρων υπέρ των συμφερόντων των καναλαρχών, των εργολάβων δημόσιων έργων και των οικονομικών τους χρηματοδοτών και φίλων στους οποίους δίνουν τη δημόσια περιουσία. Σε προηγούμενη ανάρτηση του blog είχαμε υποστηρίζει το επιχείρημα ότι οι διάφοροι μνημονιακοί παπαγάλοι δημοσιογράφοι των ΜΜΕ σήμερα είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι κρατικοί υπάλληλοι στη δούλεψη των οικονομικών και πολιτικών ελίτ. Τα δάνεια που λαμβάνουν οι χρεοκοπημένοι όμιλοι των ΜΜΕ στην Ελλάδα από τις χρεοκοπημένες τράπεζες που έχουν διασωθεί με τεράστια πακέτα δημόσιου χρήματος, αποτελούν πρόκληση με όρους οικονομικής αποτίμησης της επιχειρηματικότητας, καθώς παρέχονται σε ομίλους που δεν έχουν καμία διασφάλιση για τα θαλασσοδάνεια που λαμβάνουν και επιπλέον αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα παλαιότερα δάνεια τους.

Στη ρύθμιση που ήρθε στη βουλή για την αναβολή της επιβολής φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις υπάρχουν δύο σημαντικές πτυχές που δεν έχουν φωτιστεί αρκετά. Η πρώτη αποκαλύπτεται από τα στοιχεία της διαφημιστικής δαπάνης των τελευταίων μηνών στα ΜΜΕ όπου φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση 23,55%.  Το άλλο στοιχείο που δεν έχει αποκαλυφτεί είναι ότι τα χαμένα έσοδα του προϋπολογισμού από τη μη επιβολή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, θα καλυφτούν από άλλες πηγές του προϋπολογισμού! Κοινώς, κάποια φορολογία σε εισοδήματα, μικρο-ιδιοκτησία ή συντάξεις για να καλυφτούν οι απώλειες από τις έμμεσες κρατικές χρηματοδοτήσεις των αφεντικών των ΜΜΕ και των υπαλλήλων τους από το καπιταλιστικό κράτος.

mme-1

Οι πολυδαίδαλες εκδοτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες των αφεντικών των ΜΜΕ με ένα σύνολο από εκδόσεις, site, ηλεκτρονικά ΜΜΕ που απλώνει ένα τεράστιο πέπλο προπαγάνδας στην καθημερινότητα της κοινωνίας. Η πηγή του σχήματος από το [1].

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πόσα δάνεια έχουν λάβει τα χρεοκοπημένα ΜΜΕ από τις τράπεζες που έχουν διασωθεί με δημόσιο χρήμα μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι τέτοιες ρυθμίσεις όπως ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων αποτελεί τη διευκόλυνση των πολιτικών ελίτ προς τα αφεντικά των ΜΜΕ για τη συνέχιση της κυβερνητικής προπαγάνδας και τη συνεχή παρουσία των υπουργών και λοιπών υποτακτικών στα φιλόξενα στούντιο του ΣΚΑΙ, του ΜΕΓΚΑ, του ΑΝΤ1 και λοιπών ΜΜΕ. Το συνολικό ύψος των θαλασσοδανείων στα αφεντικά των ΜΜΕ ανέρχεται σε 818 εκατομμύρια € και ο συνολικό δανεισμός σε 579 εκατομμύρια ευρώ.

Τον υψηλότερο δανεισμό έχει ο όμιλος ΠΗΓΑΣΟΣ ο οποίος οφείλει 182 εκατ. ευρώ και ακολουθεί ο  όμιλος του Τηλέτυπου με 139 εκατ. ευρώ και ο όμιλος ΔΟΛ με 139 εκατ. ευρώ.  Οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου ΠΗΓΑΣΟΣ ανέρχονται σε 223 εκατ. ευρώ, και τα ίδια κεφάλαια σε 172 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος ΔΟΛ διαθέτει πλέον αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά 71 εκατ. ευρώ (στοιχεία από πηγή εδώ). Ο εφοπλιστής Αλαφούζος, που απολαμβάνει τις δεκάδες φοροαπαλλαγές του, έχει μάλιστα και δύο πλοία γραμμένα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που του αποφέρουν έσοδα 13εκατομμύρια € ! Αν συνυπολογίσουμε και το δάνειο 98 εκατ. € που έλαβε το ΜΕΓΚΑ για τη διάσωση του προπαγανδιστικού μηχανισμού του τότε διαμορφώνεται μια εικόνα συνεχούς ροής δημόσιου χρήματος με τη μορφή δανείων προς τα αφεντικά των ΜΜΕ που βασίζονται σε πολιτικές αποφάσεις καθώς καμία άλλη εταιρία μέσα στο στυγνό καπιταλιστικό περιβάλλον μιας οικονομίας υπό ύφεση δεν έχει τέτοια μεταχείριση από τράπεζες.

ΜΜΕ1

Κρατικοδίαιτοι υπάλληλοι των ΜΜΕ στην καθημερινό βομβαρδισμό προπαγάνδας υπέρ των συμφερόντων των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Πλέον τα ΜΜΕ αποτελούν μέρος των οικονομικών ελίτ και όχι απλά όργανα προπαγάνδισης.

Είναι λοιπόν σαφές ότι οι παπαγάλοι των ΜΜΕ, τα τσιράκια των αφεντικών των ΜΜΕ δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω παρά τους πιο ακριβοπληρωμένους κρατικοδίαιτους υπαλλήλους που τρώνε το παντεσπάνι τους από μισθοδοσίες που βασίζονται στις άμεσες και έμμεσες κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τα αφεντικά τους, το Μπόμπολα, τον Ψυχάρη, το Βαρδινογιάννη, τον Αλαφούζο, τον Κυριακού κτλ κτλ. Πώς θα εξασφαλίσει μόνιμο στασίδι στα στούντιο του ΜΕΓΚΑ ο Γεωργιάδης για να προπαγανδίσει τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας αν δεν διαμορφωθεί η σχέση διαπλοκής των πολιτικών ελίτ με τις οικονομικές ελίτ σε ένα καπιταλιστικό πλαίσιο ακραίας και βάρβαρης εκμετάλλευσης των εργαζομένων ? Τα ΜΜΕ συνιστούν όχι απλά όργανα άσκησης κυβερνητικής προπαγάνδας, αλλά μέρος των οικονομικών ελίτ με συμφέροντα που συγκλίνουν ή συγκρούονται εντός της αστικής τάξης αλλά με καθαρή στόχευση τη χειραγώγηση της κοινωνίας, τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές που απομυζούν τον πλούτο της εργασίας προς όφελος της κερδοφορίας των αφεντικών.

Για να συνοψίσουμε, το τελευταίο διάστημα οι ρυθμίσεις υπέρ των αφεντικών των ΜΜΕ, των καναλαρχών με τις μπίζνες με το κράτος εις βάρος της κοινωνίας είναι

 1. Μη καταβολή τέλους χρήσης συχνοτήτων με παροχή προσωρινών αδειών στα ΜΜΕ για εκπομπή
 2. Εκατοντάδες εκατομμύρια € σε θαλασσοδάνεια στους καναλάρχες και εκδότες των φιλικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ με πολιτικές αποφάσεις για παροχή δημόσιου χρήματος των χρεοκοπημένων τραπεζών στα χρεοκοπημένα ΜΜΕ των αφεντικών
 3. Φωτογραφικός διαγωνισμός για την εκχώρηση στη DIGEA, το συνεταιρισμό των καναλαρχών, της ψηφιακής εκπομπής και του ψηφιακού περιεχομένου
 4. Αναβολή επιβολής φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις των ΜΜΕ. Τα χαμένα έσοδα του προύπολογισμού θα καλυφτούν από άλλες πηγές (βλέπε συντάξεις,δημόσιος τομέας,κτλ)
 5. Κλείσιμο της ΕΡΤ και των προγραμμάτων της προς όφελος των εργολάβων της ιδιωτικής ενημέρωσης

Με δύο λόγια, άξιος ο κρατικά χρηματοδοτούμενος μισθός σας παπαγαλάκια από τους χρεοκοπημένους και διασωσμένους με πακτωλό δημόσιου χρήματος καναλάρχες…

Κι ένα τραγούδι που αποτυπώνει ακριβώς αυτό το ρόλο των  ΜΜΕ… Λίγη προσοχή στο στίχο “η φτωχεια είναι πιο φρόνιμη αν νιώθει ότι φταίει“…

[1] Μια λεπτομερής αναφορά και σχήματα των ιδιοκτησιών ΜΜΕ από καπιταλιστές http://ephemeron.eu/943

Tags: , , , ,

21 responses to “Κόρακας μάτι κοράκου δεν βγάζει… Οι σχέσεις διαπλοκής κράτους και αφεντικών ΜΜΕ”

  • freenet2004 says :

   Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση

   • osr says :

    Νάσαι καλά φίλε!!! Συνέχισε την πολύ καλή δουλειά που κάνεις και στο τουιτερ ειδικά με τον άρχοντα της μαλακίας adonis ;;)

Trackbacks / Pingbacks

 1. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει… Οι σχέσεις διαπλοκής κράτους και αφεντικών ΜΜΕ | Ώρα Κοινής Ανησυχίας - 16/12/2013
 2. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει… Οι σχέσεις διαπλοκής κράτους και αφεντικών ΜΜΕ | Ώρα Κοινής Ανησυχίας - 16/12/2013
 3. Η κρυφή γοητεία των social media στους εξουσιαστές | freenet Blog - 22/12/2013
 4. Η κρυφή γοητεία των social media στους εξουσιαστές | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση - 22/12/2013
 5. Η κρυφή γοητεία των social media στους εξουσιαστές | //ΠαραλληλοΓράφος// - 24/12/2013
 6. Die motha fuckers ή αλλιώς αιθαλομίχλη | freenet Blog - 25/12/2013
 7. H κυβέρνηση Σαμαρά κίνδυνος για τη δημόσια υγεία | freenet Blog - 26/12/2013
 8. H κυβέρνηση Σαμαρά κίνδυνος για τη δημόσια υγεία | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση - 27/12/2013
 9. Η κρυφή γοητεία των social media στους εξουσιαστές « απέραντο γαλάζιο - 28/12/2013
 10. Η δημόσια υγεία στη μέγγενη του επικοινωνισμού και των μνημονίων | freenet Blog - 06/01/2014
 11. Φρ. Ραγκούσης δικηγόρος Χ. Ξηρού 17Ν: Η απόδραση του είναι πολιτική όπως και τα εγκλήματα του σύμφωνα με το 97Σ. Δικηγόρος με κότσια και αρχίδι - 09/01/2014
 12. Αντικειμενική Δημοσιογραφία made in MEGA-ΑΝΤ1-ΔΟΛ | freenet Blog - 30/03/2014
 13. Φημολογίες… | topakas - 31/03/2014
 14. Αντικειμενική Δημοσιογραφία made in MEGA-ΑΝΤ1-ΔΟΛ | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση - 31/03/2014
 15. Η “ελληνική ιδιαιτερότητα” ως τρόπος επιβολής πολιτικών της εξουσίας | freenet Blog - 08/11/2014
 16. Η “ελληνική ιδιαιτερότητα” ως τρόπος επιβολής πολιτικών της εξουσίας | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση - 08/11/2014
 17. Μια απάντηση στην Ελληνοφρένεια ή αλλιώς “εγώ απλά καθάριζα τα αίματα” | freenet Blog - 27/10/2016
 18. Μια απάντηση στην Ελληνοφρένεια ή αλλιώς “εγώ απλά καθάριζα τα αίματα” | Ώρα Κοινής Ανησυχίας - 27/10/2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Η φυλή μας τα Ζώα

Τὸ χέρι τρέμει... Ὁ πυρετός... Ξεχάστηκα πολύ, ἀσάλευτο ἕνα Μαραμποὺ στὴν ὄχθη νὰ κοιτάζω. Κι ἔτσι καθὼς ἐπίμονα κι ἐκεῖνο μὲ κοιτᾶ, νομίζω πὼς στὴ μοναξιὰ καὶ στὴ βλακεία τοῦ μοιάζω ...

Το blog μου

Just another WordPress.com site

danapax

Just another WordPress.com site

Delirium

C'est de la racaille ? Eh bien, j'en suis ! - Alèssi Dell'Umbria

netakias

連帯 Nam Et Ipsa Scientia Potestas Est 智慧

Freequency Project

freequency.gr

ypoptomousi

Lets unfuck the world.

xasodikis

θα 'ρθει μια μέρα

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

metaretriever2

Autonomous and independent from any kind of commitment, open to all ideas, without prejudice and taboo. We seek the truth and we are opposed to any injustice. In any case ... internationalists.

Latuff Cartoons

"A função do artista é violentar" (Glauber Rocha)

Υπαρχει αλλος δρομος;

Ένα συντακτικό εργαστήρι σκέψεων.

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

εργασιακό δελτίο

ειδήσεις που αφορούν την εργατιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

θα 'ρθει μια μέρα

Zografou bloging

Νέα και σχόλια από τις γειτονιές του Ζωγράφου

Γαλαξιάρχης

μαλλον ακινδυνος

SecNews - IT Security News

In Depth Security News specialized in Hacking, Hackers, Network Security,Penetration Testing and e-crime

aformi

Με αφορμή

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

INFOWAR

Aris Chatzistefanou

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Techie Chan

θα 'ρθει μια μέρα

Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

κατά του Ολοκληρωτισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται

Villa Amalias

θα 'ρθει μια μέρα

radiobubble - news

θα 'ρθει μια μέρα

omniatv

θα 'ρθει μια μέρα

risinggalaxy

«Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων..»

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

%d bloggers like this: