Δεν θα πέσει η κυβέρνηση για τα “κωλόσπιτα”?

πλειστηριασμοί-1

Πέρασαν αρκετά χρόνια που μια γραφική φιγούρα του εξουσιαστικού μπλοκ του ΠΑΣΟΚ (Βαγγέλης Γιαννόπουλος) φώναζε στα ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει για ένα κωλόσπιτο, εννοώντας την έπαυλη του Ανδρέα Παπανδρέου που έχτισε στην Εκάλη,φυσικά, με ύποπτα δάνεια και εισφορές (ένα από αυτά από τον νυν πρόεδρο της δημοκρατίας). Αυτή η φράση αποτύπωνε τη μακροχρόνια στροφή του κεφαλαίου προς το real estate και την αναγωγή της βασικής ανάγκης της στέγης σε ένα άκρως εκμεταλλεύσιμο και κερδοφόρο προϊόν που πατούσε πάνω στην κοινωνική νοοτροπία της κατοχύρωσης της ασφάλειας του Έλληνα μικροαστού.

Με τις μέχρι σήμερα (αρχές Δεκεμβρίου 2013 ) εκτιμήσεις τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ενδεχομένως να ξεπερνάνε τα 200.000.  Στο σύνολο των δανείων ιδιωτικού χρέους που ξεπερνάνε τα 223,8 δισ. €, τα κόκκινα δάνεια φαίνεται ότι αγγίζουν το συνολικό ποσό των 67δισ. € Από τις αναλύσεις που έχουν γίνει γνωστές, η κατοχή εκατοντάδων χιλιάδων κατοικιών στο ενεργητικό των τραπεζών φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό μέρος της περιουσίας των διασωμένων από δημόσιο χρήμα τραπεζιτών.

Από πολλές αναφορές σε περιπτώσεις ρύθμισης στεγαστικών δανείων οι τράπεζες δείχνουν γενική απροθυμία να κάνουν περικοπές στο ύψος του κεφαλαίου και των τόκων των δανειοληπτών. Φαίνεται όμως ότι οι τραπεζίτες πουλάνε μαζικά δάνεια σε funds με σημαντικό ποσοστό περικοπής του δανείου. Είναι δηλαδή προτιμότερο για τους τραπεζίτες να πουλάνε τα στεγαστικά δάνεια σε funds με σημαντικό ποσοστό  κουρέματος (ακούγεται ακόμα και για ονομαστικές αξίες στο 30% του συνολικού δανείου) για να εξασφαλίσουν τώρα ρευστό παρά να προβαίνουν σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες.

Το δεύτερο στοιχείο που φαίνεται να κυριαρχεί πίσω από την ιστορία των πλειστηριασμών είναι ότι το κεφάλαιο στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχει επενδύσει σημαντικά ποσά πάνω στην λαϊκή ανάγκη της κατοικίας και διαπιστώνει σημαντικά περιθώρια υψηλής κερδοφορίας εφόσον η αγορά ακινήτων καταρρεύσει και μπορέσει να μπει σε αυτήν για να εξαγοράσει μαζικά σε μικρές ονομαστικές αξίες ώστε να μεταπωλήσει ακριβότερα στους εύπορους βορειοευρωπαίους και Έλληνες καπιταλιστές.

Πίσω από την ιστορία των πλειστηριασμών των κατοικιών φαίνεται να βρίσκεται ένας συνολικός σχεδιασμός αναδιάταξης της χωροταξίας των πόλεων και του αστικού ιστού με τοποθέτηση κεφαλαίων υψηλών αποδόσεων, όπως πχ με την κατασκευή τεράστιων εμπορικών κέντρων. Η αναγωγή της κατοικίας σε εμπορεύσιμο προϊόν εξασφάλισης κερδοφορίας για το κεφάλαιο μπορεί να επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό μέσα από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών που ενδεχομένως να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών είτε μέσω της μαζικής διάθεσης εκατοντάδων χιλιάδων κατοικιών, είτε μέσω της πίεσης των ιδιοκτητών κατοικιών από την υπερφορολόγηση της κατοικίας. Σε αυτό το σχεδιασμό εντάσσεται και η ύποπτη ιστορία των εκστρατειών του ΣΚΑΙ παλιότερα για τη χωροταξία του κέντρου της Αθήνας, προτάσσοντας το υπαρκτό ζήτημα της εγκληματικότητας, προκειμένου να προωθήσει τον επανασχεδιασμό της διάρθρωσης του αστικού ιστού με την εισβολή κεφαλαίων και εταιριών στο κέντρο με μαζικές αγοραπωλησίες κατοικιών και μαγαζιών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλο αυτό το χωροταξικό σχέδιο που προπαγανδίστηκε από τους εκπροσώπους της αστικής τάξης στο ΣΚΑΙ τελικά εντάχθηκε στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια με κύριους εταίρους τις εταιρίες και εκπροσώπους που μονότονα παρουσίαζε ο ΣΚΑΙ.

Τελικά η ιστορία των μαζικών πλειστηριασμών κατοικιών δεν είναι τόσο αθώα ιστορία που αφορά μονάχα τα ενεργητικά των τραπεζών αλλά μια συνολική κατεύθυνση αλλαγής της διάρθρωσης της οικονομίας ως προς το σκέλος της ιδιοκτησίας κατοικίας με εισαγωγή στην αγορά μεγάλων κεφαλαίων που μόνο στόχο έχουν την απόσπαση τεράστιας κερδοφορίας τζογάροντας με τη βασική ανάγκη της στέγης των ανθρώπων.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Η φυλή μας τα Ζώα

Τὸ χέρι τρέμει... Ὁ πυρετός... Ξεχάστηκα πολύ, ἀσάλευτο ἕνα Μαραμποὺ στὴν ὄχθη νὰ κοιτάζω. Κι ἔτσι καθὼς ἐπίμονα κι ἐκεῖνο μὲ κοιτᾶ, νομίζω πὼς στὴ μοναξιὰ καὶ στὴ βλακεία τοῦ μοιάζω ...

Το blog μου

Just another WordPress.com site

danapax

Just another WordPress.com site

Delirium

C'est de la racaille ? Eh bien, j'en suis ! - Alèssi Dell'Umbria

netakias

連帯 Nam Et Ipsa Scientia Potestas Est 智慧

Freequency Project

freequency.gr

ypoptomousi

Lets unfuck the world.

xasodikis

θα 'ρθει μια μέρα

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

metaretriever2

Autonomous and independent from any kind of commitment, open to all ideas, without prejudice and taboo. We seek the truth and we are opposed to any injustice. In any case ... internationalists.

Latuff Cartoons

"A função do artista é violentar" (Glauber Rocha)

Υπαρχει αλλος δρομος;

Ένα συντακτικό εργαστήρι σκέψεων.

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

εργασιακό δελτίο

ειδήσεις που αφορούν την εργατιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

θα 'ρθει μια μέρα

Zografou bloging

Νέα και σχόλια από τις γειτονιές του Ζωγράφου

Γαλαξιάρχης

μαλλον ακινδυνος

SecNews - IT Security News

In Depth Security News specialized in Hacking, Hackers, Network Security,Penetration Testing and e-crime

aformi

Με αφορμή

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

INFOWAR

Aris Chatzistefanou

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Techie Chan

θα 'ρθει μια μέρα

Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

κατά του Ολοκληρωτισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται

Villa Amalias

θα 'ρθει μια μέρα

radiobubble - news

θα 'ρθει μια μέρα

omniatv

θα 'ρθει μια μέρα

risinggalaxy

«Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων..»

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

%d bloggers like this: