Η πολιτική της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας

systima ygeias adonis

Η πολιτική της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας σε μέρες μνημονίων έχει επισημανθεί στο παρελθόν σε πολλές χώρες που έχουν δοκιμάσει τις νεοφιλελεύθερες οδηγίες του ΔΝΤ. Στις χώρες αυτές αλλά και στην Ελλάδα οι επιπτώσεις από τις περικοπές του δημόσιου συστήματος υγείας έχουν προκαλέσει ολέθρια αποτελέσματα που φάνηκαν στους δείκτες βρεφικής θνησιμότητας αλλά και σε σοβαρή μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Στην Ελλάδα, ήδη υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για μείωση του προσδόκιμου ζωής. Ακόμα και διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν μειώσεις δαπανών στο σύστημα υγείας κατά 11% τόσο το 2010 όσο και το 2011. Μάλιστα ο διευθυντής του ΟΟΣΑ παρατηρεί αύξηση του χρόνου αναμονής στην Ελλάδα για την παροχή της φαρμακευτικής αγωγής και τον ιατρικό έλεγχο των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Αναφέρει πως στην Ελλάδα καταγράφεται “αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, αλλά και της βρεφικής θνησιμότητας”, όπως μεταδίδουν και οι Financial Times.

Σε πολλές μελέτες έχει φανεί ότι η συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα υπηρεσιών υγείας του πληθυσμού με διαρκή χειροτέρευση τους ενώ στην Ελλάδα πρόσφατα πληροφορηθήκαμε από το μητροπολιτικό κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού ότι το 60% των 126 ανασφάλιστων καρκινοπαθών που προσήλθαν βρισκόταν στον τρίτο, τέταρτο και πέμπτο μήνα μετά την αρχική διάγνωση του καρκίνου τους χωρίς να έχουν δεχτεί καμία θεραπευτική αγωγή. 

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις των ανασφάλιστων καρκινοπαθών που αναφέρονται από το μητροπολιτικό κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού , ο όγκος είχε μεγαλώσει- εξαπλωθεί και σχεδόν σε όλους έπρεπε να γίνουν εξετάσεις (αξονικές) από την αρχή, ενώ πολλές περιπτώσεις  ήταν πια πολύ προχωρημένες.  Η ολέθρια πολιτική που ακολουθείται από το Υπουργείο Υγείας και τους κυβερνώντες οδήγησε ουσιαστικά “στη δολοφονία” 10 από αυτούς τους ασθενείς, μεταξύ των οποίων μητέρες που άφησαν ορφανά μικρά παιδιά. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε Συνέδριο Ογκολογίας στις 17 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Προφανώς, αυτές οι μελέτες και οι δημόσιες ανακοινώσεις των κοινωνικών ιατρείων που αποκαλύπτουν την πολιτική της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και τους θανάτους ασθενών από αυτές έχει ενοχλήσει την εξουσία για αυτό και οι τρομοκρατικές εισβολές μπάτσων στα κοινωνικά ιατρεία του μητροπολιτικού κοινωνικού ιατρείου Ελληνικού και των γιατρών του κόσμου.

Είναι χαρακτηριστική η ανάλγητη και κυνική αντιμετώπιση του “μνημονιακότερου” υπουργού υγείας , φανατικού ταλιμπάν των νεοφιλελεύθερων μέτρων στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ενώ ο πρόεδρος του μεγαλύτερου οργανισμού υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, του ΕΟΠΥΥ, δηλώνει ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια πολιτών, ο νεοφιλελεύθερος υπουργός δηλώνει ότι “δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι οι ανασφάλιστοι“. Φυσικά ούτε λόγος για μέτρα κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών και θεραπείες. Ακόμα και το χαράτσι των 25€ για εισιτήριο σε νοσοκομεία παρουσιάστηκε από τους εξουσιαστές ως μέτρο υπέρ των ανασφάλιστων πολιτών! Η μόνη καταγεγραμμένη προσπάθεια για μερική αντιμετώπιση του θέματος έγινε μέσω ενός voucher υγείας που αφορά ένα ελάχιστο τμήμα των 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων (περίπου 100.000 μόνο).

Ωστόσο και τα τσιράκια του υπουργού υγείας, οι καριερίστες που εφαρμόζουν πιστά τις επιταγές της ισοπέδωσης των τοπικών νοσοκομείων έχουν ρόλο στη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Σε καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας ( ΟΕΝΓΕ) οι παιδιατρικές κλινικές της 5ης ΥΠΕ είναι τραγικά υποστελεχωμένες, κλείνουν η μία πίσω από την άλλη και χαρακτηρίζουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον παιδικό πληθυσμό. Σε διαδικασία αποδόμησης βρίσκεται και η στρατηγικής σημασίας παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, η οποία δέχεται καθημερινά περιστατικά ακόμη και σε εσωτερικές εφημερίες, με απλήρωτους από εφημερίες γιατρούς εδώ και 10 μήνες.

Ο καριερίστας υπουργός Γεωργιάδης με έντονα στοιχεία εξουσιολαγνείας που έχει συνδέσει τη μοίρα του με την καθημερινή προβολή που απολαμβάνει από τα ΜΜΕ εργολάβων που εξυπηρετεί, έχει αποδεχθεί το ρόλο του οδοστρωτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας, παρουσιάζοντας τις περικοπές εις βάρος των ασθενών ως μεταρρυθμίσεις. Εμείς συμφωνούμε με τον εξουσιολάγνο καριερίστα εξουσιαστή. Είναι μεταρρυθμίσεις, υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων στο σύστημα υγείας…

Μια ενδεικτική αναφορά σε ένα από τα μέτρα που έλαβε ο Γεωργιάδης για το υποτιθέμενο φτηνότερο φάρμακο αποκαλύπτει την αλήθεια κάτω από τις φανφάρες του τηλεπρεζάκια (τηλε-εξαρτημένο στο πιο πολιτικά ορθό) υπουργού. Η ανακοίνωση για φτηνότερο φάρμακο πλήττει ευθέως τόσο τους ασθενείς όσο και τις εγχώριες βιομηχανίες. Κι αν για τους ντόπιους φαρμακοβιομήχανους δεν έχουμε καμία καούρα, εντούτοις πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όταν ανακοινώνει ο Γεωργιάδης φτηνότερα φάρμακα, στην πραγματικότητα δεν πλήττει τα συμφέροντα των πολυεθνικών του φαρμάκου, αφού στα φάρμακα που προστατεύονται με πατέντες δεν μειώνεται η τιμή τους. Σε ποια μειώνεται? Στα γενόσημα φάρμακα που παράγει και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Αυτό ευνοεί φυσικά την εισαγωγή φτηνών γενόσημων από Ισραήλ (για αυτό τα κολλητηλίκια του Γεωργιάδη που προπαγάνδιζε τα βιβλία του Πλεύρη με την άρνηση του ολοκαυτώματος με την Ισραηλινή πρεσβεία?) και διάφορες άλλες χώρες που έχουν καταγγελθεί για παραγωγή φτηνών φαρμάκων χωρίς ελέγχους.

Επομένως ο δρόμος για τον ανασφάλιστο ή τον φτωχοποιημένο ασφαλισμένο ασθενή είναι είτε να προμηθεύεται τα αμφιβόλου ποιότητας γενόσημα του Πακιστάν για τη θεραπεία του, είτε να πληρώνει το ακριβό πατενταρισμένο φάρμακο των πολυεθνικών του φαρμάκου. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς στο φάρμακο και επομένως καθορίζει την τιμή του φαρμάκου πανευρωπαϊκά, τότε αντιλαμβάνεται ότι η “προστασία” της τιμής των πατενταρισμένων φαρμάκων των πολυεθνικών στην Ελλάδα μπορεί να αποφέρει κέρδη στις πολυεθνικές πανευρωπαϊκά.

Με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια για τον τηλεπρεζάκια υπουργό. Και τα συμφέροντα πολυεθνικών δεν θίγονται, και φτηνότερα και αμφίβολης αξιοπιστίας φάρμακα εισάγονται και κάποιοι εγχώριοι ανταγωνιστές των πολυεθνικών πιέζονται οικονομικά…. Για το συγκεκριμένο θέμα έχει γράψει ένα αποκαλυπτικό άρθρο το κουτί της Πανδώρας.

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Η φυλή μας τα Ζώα

Τὸ χέρι τρέμει... Ὁ πυρετός... Ξεχάστηκα πολύ, ἀσάλευτο ἕνα Μαραμποὺ στὴν ὄχθη νὰ κοιτάζω. Κι ἔτσι καθὼς ἐπίμονα κι ἐκεῖνο μὲ κοιτᾶ, νομίζω πὼς στὴ μοναξιὰ καὶ στὴ βλακεία τοῦ μοιάζω ...

Το blog μου

Just another WordPress.com site

danapax

Just another WordPress.com site

Delirium

C'est de la racaille ? Eh bien, j'en suis ! - Alèssi Dell'Umbria

netakias

連帯 Nam Et Ipsa Scientia Potestas Est 智慧

Freequency Project

freequency.gr

ypoptomousi

Lets unfuck the world.

xasodikis

θα 'ρθει μια μέρα

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

metaretriever2

Autonomous and independent from any kind of commitment, open to all ideas, without prejudice and taboo. We seek the truth and we are opposed to any injustice. In any case ... internationalists.

Latuff Cartoons

"A função do artista é violentar" (Glauber Rocha)

Υπαρχει αλλος δρομος;

Ένα συντακτικό εργαστήρι σκέψεων.

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

εργασιακό δελτίο

ειδήσεις που αφορούν την εργατιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

θα 'ρθει μια μέρα

Zografou bloging

Νέα και σχόλια από τις γειτονιές του Ζωγράφου

Γαλαξιάρχης

μαλλον ακινδυνος

SecNews - IT Security News

In Depth Security News specialized in Hacking, Hackers, Network Security,Penetration Testing and e-crime

aformi

Με αφορμή

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

INFOWAR

Aris Chatzistefanou

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Techie Chan

θα 'ρθει μια μέρα

Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

κατά του Ολοκληρωτισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται

Villa Amalias

θα 'ρθει μια μέρα

radiobubble - news

θα 'ρθει μια μέρα

omniatv

θα 'ρθει μια μέρα

risinggalaxy

«Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων..»

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

%d bloggers like this: