Ακροδεξιός κουτσαβακισμός, η αιχμή της πολιτικής πρότασης του μνημονίου

antonis o akrodexios

Αρκετά έγκαιρα είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο άρθρο με τίτλο “Η χρυσαυγιτοποίηση του ελληνικού καπιταλισμού” ότι η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών δεν φέρνει μαζί της καρότα κοινωνικής συναίνεσης παρά μόνο μεγάλες δόσεις αυταρχισμού, περιορισμού δικαιωμάτων, κρατικής τρομοκρατίας και νόμιμης κρατικής βίας εις βάρος αγωνιζομένων. Με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ που συζητήθηκε το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου 2013, επανερχόμαστε στο θέμα.

Αυτή τη φορά για να εντοπίσουμε, με βάση την ομιλία του πρωθυπουργού Σαμαρά, το πολιτικό περιεχόμενο των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται από τη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Σαμαρά-Βενιζέλου. Η μεταφορά της πολιτικής κόντρας από το περιεχόμενο στην επικοινωνία συνιστά μια αναμενόμενη πτυχή της μεταφοράς του πολιτικού αγώνα σύγκρουσης από την ουσία σε ένα πεδίο που είναι προνομιακό για την κυβερνητική προπαγάνδα που γίνεται με τη συνέργεια και των καθεστωτικών ΜΜΕ. Σε αυτό βοήθησε για μια ακόμα φορά και η αντιπολίτευση με την υιοθέτηση όρων και συμπεριφορών που αναδεικνύουν και τη δική της αγωνία να διεκδικήσει μερίδιο του επικοινωνιακού θησαυρού με τη χρήση όρων που παραπέμπουν σε γνωστούς καθεστωτικούς τηλεαστέρες και διαμορφωτές της γνώμης. Ωστόσο,πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τη μερίδα του λέοντος κατέχει το ακροδεξιό επιτελείο της ΝΔ με τη συμπαράσταση των πασόκων που ελπίζουν σε μέρος των πιθανών προπαγανδιστικών οφελειών.

Η αυταρχικοποίηση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποτελεί αναμενόμενη εξέλιξη από καιρό, καθώς οι πολιτικές των συναινέσεων έχουν οριστικά λήξει αφού η μόνη πτυχή του πολιτικού αγώνα αφορά την τεχνοκρατική αντίληψη της οικονομίας ως ένα σύνολο μεταβλητών που χρήζουν βελτιστοποίησης με κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μέρους της αστικής τάξης και των ελίτ. Όσο πιο προνομιακή είναι η πρόσβαση των οικονομικών ελίτ στις πολιτικές ελίτ, τόσο πιο απροκάλυπτη είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους με αμοιβαία οφέλη. Κάπως έτσι εξηγείται και η επέκταση της ισχύος των ΔΩΡΕΑΝ αδειών εκπομπής προς όφελος των καναλαρχών των καθεστωτικών ΜΜΕ.Και σε αυτή την εσωτερική κόντρα των οικονομικών ελίτ, δεν θα επιβιώσουν όλοι οι καπιταλιστές,ούτε θα διασωθεί όλο το κεφάλαιο, αλλά όσο πιο κοντά στην πολιτική εξουσία βρίσκεται ένα μέρος τους τόσο πιο βέβαιη είναι η επιβίωσή του και η επέκταση των κερδών τους εις βάρος άλλων καπιταλιστών.

Ωστόσο, η αυταρχικοποίηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής έχει και μια άλλη πτυχή. Με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αβγής εκτός ελέγχου να εκθέτει τις κυβερνητικές επιλογές της ακροδεξιάς που προσέβλεπαν σε συνεργασία μαζί της, η στρατηγική του κράτους μεταβλήθηκε ελαφρώς προς την κατεύθυνση χαλιναγώγησης και ξεπλύματος των νεοναζί. Εκ των πραγμάτων, μετά τις διώξεις και φυλακίσεις ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αβγής, η ακροδεξιά της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσβλέπουν στο πλιατσικολόγημα της εκλογικής βάσης των ναζιστών, κάτι που δεν προκύπτει ακόμα σύμφωνα με τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις. Αντί λοιπόν να περιμένει η ακροδεξιά τον εκφασισμένο οπαδό των ναζί να προστρέξει πάλι στην αγκαλιά της αναδεικνύοντας το γνωστό τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια ως το μόνο πολιτικό παράγωγο της, η μνημονιακή πολιτική προστρέχει να τον ενσωματώσει προτάσσοντας τον αυταρχισμό και την κρατική βία ως τη μόνη εγγύηση ασφάλειας που μπορεί να αποδεχτεί και να κατανοήσει το συντηρητικοποιημένο ακροατήριο,το μείγμα των εκφασισμένων και προδομένων δεξιών. Ωστόσο, υπάρχει κι μια πολιτική παράπλευρη δράση που μπορεί να κυοφορήσει τη λεγόμενη σοβαρή Χρυσή Αβγή. Η φυλάκιση και οι διώξεις ηγετικών στελεχών των ναζιστών, μοιραία ανοίγει το θέμα της ηγεσίας του νεοναζιστικού μορφώματος. Αν και η ηγετική κυριαρχία του Μιχαλολιάκου παραμένει αναμφισβήτητη, κανείς δεν γνωρίζει, με βάση το σχεδιασμό για τη σοβαρή Χρυσή Αβγή, αν αυτές οι διώξεις θα ξεπλύνουν το υπόλοιπο μόρφωμα για να οδηγήσουν σε μια στέρεη συνεργασία με το αδερφικό ακροδεξιό παρακλάδι της ΝΔ.

Οπωσδήποτε όμως, η σκλήρυνση της κρατικής καταστολής με αφορμή την εισβολή ΜΑΤ στην αυτοδιαχειριζόμενη από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα της αυταρχικοποίησης, της επέκτασης της νόμιμης κρατικής βίας που πλέον δεν αφορά μόνο αγωνιστές του αναρχικού και αριστερού χώρου, ούτε τα κοινωνικά στέκια και χώρους αντίστασης και δημιουργίας αλλά και εργαζόμενους που διεκδικούν το αυτονόητο των δικαιωμάτων τους στην εργασία και αξιοπρέπεια. Είναι μάλιστα τέτοιο το μένος της αστυνομοκρατίας που χρησιμοποιείται για τη διευθέτηση κοινωνικών συγκρούσεων που η εξουσία αισθάνεται αρκετά ασφαλής ακόμα κι όταν παρέχει εικόνες και ντοκουμέντα πολιτικής αυταρχικοποίησης που χρησιμοποιούνται στο επικοινωνιακό πεδίο.

xeiropedes-ERT

Ντοκουμέντο αυταρχικοποίησης της μνημονιακής πολιτικής με την εισβολή ΜΑΤ στην αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ

 

Στα πλαίσια αυτά, η ομιλία του πρωθυπουργού Σαμαρά στη βουλή στις 10 Νοεμβρίου 2013 αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ενός ιδιότυπου πολιτικού κουτσαβακισμού που έχουν καλλιεργήσει μια ομάδα ακροδεξιών συμβούλων που αμείβονται παχυλά με δημόσιο χρήμα. Εκτός από τα ακροδεξιά χαρακτηριστικά της ομιλίας του Σαμαρά, υπήρχε ένα σχεδιασμός με υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που συνδύαζε χλευασμό προς τους πολιτικούς τους αντιπάλους, φανερή επίδειξη αλαζονείας και χυδαιότητας (χαρακτηριστική η φράση προς τον Τσίπρα “κοιτάω από την άλλη για να μην γελάω”).

Μετά το ξεπουπούλιασμα των νεοναζί για το πλατσικολόγημα της εκλογικής τους βάσης, η ακροδεξιά κάλυψε και τον κενό χώρο στην πολιτική χυδαιότητα και τον φτηνό κουτσαβακισμό που δεν αποτελεί μονάχα νεοναζιστικό προνόμιο στη βουλή…

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Η φυλή μας τα Ζώα

Τὸ χέρι τρέμει... Ὁ πυρετός... Ξεχάστηκα πολύ, ἀσάλευτο ἕνα Μαραμποὺ στὴν ὄχθη νὰ κοιτάζω. Κι ἔτσι καθὼς ἐπίμονα κι ἐκεῖνο μὲ κοιτᾶ, νομίζω πὼς στὴ μοναξιὰ καὶ στὴ βλακεία τοῦ μοιάζω ...

Το blog μου

Just another WordPress.com site

danapax

Just another WordPress.com site

Delirium

C'est de la racaille ? Eh bien, j'en suis ! - Alèssi Dell'Umbria

netakias

連帯 Nam Et Ipsa Scientia Potestas Est 智慧

Freequency Project

freequency.gr

ypoptomousi

Lets unfuck the world.

xasodikis

θα 'ρθει μια μέρα

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

metaretriever2

Autonomous and independent from any kind of commitment, open to all ideas, without prejudice and taboo. We seek the truth and we are opposed to any injustice. In any case ... internationalists.

Latuff Cartoons

"A função do artista é violentar" (Glauber Rocha)

Υπαρχει αλλος δρομος;

Ένα συντακτικό εργαστήρι σκέψεων.

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

εργασιακό δελτίο

ειδήσεις που αφορούν την εργατιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

θα 'ρθει μια μέρα

Zografou bloging

Νέα και σχόλια από τις γειτονιές του Ζωγράφου

Γαλαξιάρχης

μαλλον ακινδυνος

SecNews - IT Security News

In Depth Security News specialized in Hacking, Hackers, Network Security,Penetration Testing and e-crime

aformi

Με αφορμή

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

INFOWAR

Aris Chatzistefanou

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Techie Chan

θα 'ρθει μια μέρα

Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

κατά του Ολοκληρωτισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται

Villa Amalias

θα 'ρθει μια μέρα

radiobubble - news

θα 'ρθει μια μέρα

omniatv

θα 'ρθει μια μέρα

risinggalaxy

«Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων..»

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

%d bloggers like this: