Για την αξία της ανθρώπινης ζωής…Πόσο πάει ρε μαλάκα?

life price

Αφορμή για αυτό το κείμενο αποτέλεσε ένα άρθρο ενός συστημικού αρθρογράφου σε επιδοτούμενο free press που αναρωτιόταν για την αξία της ανθρώπινης ζωής με προφανή στόχευση να κατηγορήσει την αριστερά και τον αναρχικό χώρο.Το άρθρο του συγκεκριμένου γράφτηκε λίγες μέρες μετά τη δολοφονία 2 χρυσαβγιτών, μελών όπως προκύπτει σήμερα των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αβγής από αγνώστους. Το έγκλημα από την πρώτη στιγμή αποδόθηκε στην αριστερά ρίχνοντας καύσιμο στην ασθμαίνουσα μέχρι τότε θεωρία των 2 άκρων. Έτσι βρήκαν ευκαιρία οι συστημικοί δημοσιογράφοι και παπαγάλοι του καθεστώτος να βγουν από τη δύσκολη θέση του εξ ανάγκης αντιφασίστα για να ξεπλύνουν τη σοβαρή Χρυσή Αβγή από τα εγκλήματά της.

Στο δημόσιο λόγο της κυριαρχίας έχουν γίνει καραμέλες οι λέξεις Μαρφίν και Σκουριές με στόχευση τον εγκλωβισμό της αριστεράς και αναρχικού χώρου σε μια φοβική αμυντική στάση ώστε να μπούνε μέσα στην γελοία και κενή περιεχομένου “καταδίκη της βίας από όπου κι αν προέρχεται” οι διαδηλώσεις, οι απεργίες, οι τοπικές συγκρούσεις κοινωνιών με καπιταλιστικά συμφέροντα, οι ακτιβίστικες ενέργειες ως απάντηση στη βία του κράτους κτλ. Η σύγχιση είναι σκόπιμη,καθώς από την καθολική καταδίκη της βίας εξαιρείται ρητά η μονοπωλιακή βία του κράτους που είναι ποιοτικά και ποσοτικά υπέρμετρη και ασύγκριτη με την κοινωνική αντιβία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ακόμα πιο ύπουλη και άθλια συζήτηση για την “αξία της ανθρώπινης ζωής”. Οι συστημικοί παπαγάλοι του κυρίαρχου λόγου αναπαράγουν το τσιτάτο της ανυπολόγιστης αξίας της ανθρώπινης ζωής που είναι παντού και πάντα σεβαστή και αναντικατάστατη. Φυσικά αυτό εντέχνως το επαναφέρουν στο δημόσιο λόγο μόνο όταν τα θύματα της κοινωνικής αντιβίας είναι εξουσιαστές ή νεοναζί.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι εξαρχής. Η συμφωνία ή διαφωνία με έγκλημα κατά ζωής είναι ζήτημα ατομικό και κοινωνικό. Αφορά πάντα τις συνθήκες, το πολιτιστικό και κοινωνικό πλαίσιο, τις ιστορικές στιγμές και δεν μπορεί να θεωρηθεί εκτός αυτών των πλαισίων. Ένα απλό παράδειγμα είναι να αναρωτηθεί κανείς ποια είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής ενός δοσίλογου, συνεργάτη των ναζί στην κατοχή που κερδοσκοπούσε εις βάρος του πληθυσμού και κάρφωνε στους κατακτητές όσους είχαν επιλέξει το δρόμο της αντίστασης και ποια η αξία της ζωής ενός αντάρτη στο βουνό που πολεμούσε τους ναζί.

Φυσικά, σήμερα ο κυρίαρχος λόγος δεν θα αναρωτηθεί για αυτές τις συνθήκες αλλά θα προτάξει το ζήτημα της δημοκρατικής συγκότησης της κοινωνίας που έχει αποτυπωθεί σε νόμους και πλαίσια που καθορίζουν τέτοια ζητήματα. Επιπλέον, θα συνεχίσουν οι παπαγάλοι του καθεστώτος αναφέροντας ότι σήμερα η ζωή έχει την ίδια αξία για αυτούς είτε αυτή αφορά έναν εργάτη, είτε το αφεντικό του είτε έναν υπουργό.

Παρακάτω ακολουθούν διάφορα ερωτήματα προς τους διαμορφωτες του κυρίαρχου λόγου και όσους έχουν αναμασήσει τα επιχειρήματά τους που μόνο στόχο έχουν να ξεγυμνώσουν την προπαγάνδα για την  δήθεν ίδια αξία της ανθρώπινης ζωής σήμερα σε μέρες καπιταλιστικής βαρβαρότητας με το πέπλο της δημοκρατίας που σε λίγο δεν θα μας χρειάζεται καν….

Ποιο είναι το όνομα του εργάτη μετανάστη που πυροβόλησαν οι μπάτσοι πισώπλατα επειδή τον πέρασαν για κακοποιό στο Βύρωνα το Φλεβάρη 2010?

Ποιο είναι το όνομα του 19χρονου που σκοτώθηκε τον Αύγουστο 2013 όταν ο ελεγκτής του άσκησε βία προκαλώντας την πτώση του με το κεφάλι στο κράσπεδο πεζοδρομίου επειδή δεν είχε λεφτά για να αγοράσει εισιτήριο σε τρόλει?

Ποιο είναι το όνομα του 30χρονου διαδηλωτή που έστειλαν ημιθανή στη μονάδα εντατικης τα ΜΑΤ το Μάιο 2011?

Ποιο είναι το όνομα του 27χρονου μετανάστη που δολοφόνησαν νεοναζιστές στα Πετράλωνα το Γενάρη 2013?

Πώς λεγόταν το παιδί που δολοφόνησε πισώπλατα με σφαίρα στο κεφάλι ο μπάτσος Μελίστας που δεν τιμωρήθηκε ποτέ ούτε αποτάχθηκε από ΕΛΑΣ?

Ποια είναι τα ονόματα των παιδιών που σκότωσαν οι μπάτσοι το 1980 στην πορεία για το πολυτεχνείο?

Ποια είναι τα ονόματα των νεκρών που αυτοκτονούν κάτω από το βάρος της απελπισίας που γεννά η πολιτική της φτωχοποίησης?

Σε ποιες δίκες δικαιώθηκαν οι πάνω από 100 ανώνυμοι εργάτες μετανάστες και Έλληνες που πέθαναν σε εργατικά ατυχήματα των ολυμπιακών αγώνων 2004?

Ποια είναι τα ονόματα των νεκρών εργατών στα μεταλλεία Μποδοσάκη,ποιοι είναι οι νεκροί στα ναυάγεια των πλοίων  liberty που δόθηκαν σε εφοπλιστές ως επανόρθωση των ζημιών του Β Παγκόσμιου Πολέμου και τα βύθισαν για να τσεπώνουν οι εφοπλιστές τις ασφάλειες?

Ποιο ηταν το όνομα της ενοικιαζόμενης καθαρίστριας του υπουργείο Εργασίας που έπεσε από το παράθυρο του υπουργείου προσπαθώντας να καθαρίσει τα τζάμια?

Τα παραπάνω ερωτήματα αφορούν τις χιλιάδες καθημερινές περιπτώσεις θανάτων των εργατών και των ανέργων που είναι από κάτω και παραμένουν στην αφάνεια, χωρίς δίκες, χωρίς καταδίκες, χωρίς ακριβοπληρωμένους δικηγόρους να τους υπερασπιστούν, χωρίς οι καθεστωτικοί δημοσιογράφοι να ρωτήσουν για αυτούς. Αυτοί και οι ζωές τους έχουν μηδαμινή αξία για την εξουσία και το καπιταλιστικό καθεστώς. Είναι απλά περιπτώσεις που θα μείνουν στην αφάνεια για να μην πληγεί η εικόνα της εξουσίας και των αφεντικών που πάνω στο αίμα τους αβγατίζουν τα κέρδη τους.

Πόσο πάει ρε μαλάκα η αξία της ανθρώπινης ζωής τελικά?

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Η φυλή μας τα Ζώα

Τὸ χέρι τρέμει... Ὁ πυρετός... Ξεχάστηκα πολύ, ἀσάλευτο ἕνα Μαραμποὺ στὴν ὄχθη νὰ κοιτάζω. Κι ἔτσι καθὼς ἐπίμονα κι ἐκεῖνο μὲ κοιτᾶ, νομίζω πὼς στὴ μοναξιὰ καὶ στὴ βλακεία τοῦ μοιάζω ...

Το blog μου

Just another WordPress.com site

danapax

Just another WordPress.com site

Delirium

C'est de la racaille ? Eh bien, j'en suis ! - Alèssi Dell'Umbria

netakias

連帯 Nam Et Ipsa Scientia Potestas Est 智慧

Freequency Project

freequency.gr

ypoptomousi

Lets unfuck the world.

xasodikis

θα 'ρθει μια μέρα

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

metaretriever2

Autonomous and independent from any kind of commitment, open to all ideas, without prejudice and taboo. We seek the truth and we are opposed to any injustice. In any case ... internationalists.

Latuff Cartoons

"A função do artista é violentar" (Glauber Rocha)

Υπαρχει αλλος δρομος;

Ένα συντακτικό εργαστήρι σκέψεων.

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

εργασιακό δελτίο

ειδήσεις που αφορούν την εργατιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

θα 'ρθει μια μέρα

Zografou bloging

Νέα και σχόλια από τις γειτονιές του Ζωγράφου

Γαλαξιάρχης

μαλλον ακινδυνος

SecNews - IT Security News

In Depth Security News specialized in Hacking, Hackers, Network Security,Penetration Testing and e-crime

aformi

Με αφορμή

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

INFOWAR

Aris Chatzistefanou

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Techie Chan

θα 'ρθει μια μέρα

Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

κατά του Ολοκληρωτισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται

Villa Amalias

θα 'ρθει μια μέρα

radiobubble - news

θα 'ρθει μια μέρα

omniatv

θα 'ρθει μια μέρα

risinggalaxy

«Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων..»

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

%d bloggers like this: