Η κοινή μοίρα των “λαθραίων” ανθρώπων

blackrider

Με αφορμή την πολιτική δολοφονία του 18χρονου Θανάση, όταν τραυματίστηκε θανάσιμα στην προσπάθεια του να ξεφύγει από ελεγκτή τρόλεϊ επειδή δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει εισιτήριο, προκύπτει το ζήτημα του πώς αντιμετωπίζει ο λόγος της κυριαρχίας τους κάθε λογής “λαθραίους”. Ο λόγος της κυριαρχίας που εκπορεύεται από τα κέντρα εξουσίας και αναπαράγεται με σκοπό την αφομοίωσή του από γραφιάδες,αρθρογράφους των ΜΜΕ, παρατρεχάμενους διανοητές κολαούζους της εξουσίας αλλά και ένα πλήθος νεοφιλελέδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει από καιρό επιτύχει να καθιερώσει τον άθλιο όρο του λαθραίου ανθρώπου, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση ως προσδιοριστικό των μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα της χώρας. Για αυτή την κατηγορία ανθρώπων, με βάση το διαχωρισμό που έχει επιβάλλει η εξουσία, επιφυλάσσεται ειδική αντιμετώπιση με ειδική νομοθεσία, ειδικά κελιά, ειδικές συνθήκες σε αστυνομικά τμήματα, βασανιστήρια, εκτελέσεις και φυσικά στρατόπεδα συγκέντρωσης που κατ’ ευφημισμό ονομάζονται χώροι φιλοξενίας.

  Η εξουσία στους καιρούς της καπιταλιστικής κρίσης, με δεδομένη την ολόπλευρη επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα, την εργασία, τις πολιτικές ελευθερίες, επιδιώκει τη σκλήρυνση της καταστολής που αποτελεί το μοναδικό όρο επιβολής των μέτρων της φτωχοποίησης αφού το κοινωνικό συμβόλαιο της συναίνεσης έχει προ καιρού σπάσει. Η εισαγωγή της έννοιας του “λαθραίου ανθρώπου” ως μόνιμη ιδιότητα του μετανάστη αφήνει το περιθώριο στην εξουσία να επιφυλάξει διαφορετική αντιμετώπιση στον υποκείμενο στο χαρακτηρισμό αυτό με ειδικές νομοθεσίες που φτάνουν μέχρι και την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η κατάσταση αυτή προϋπέθετε την παγίωσή του όρου του λαθραίου στο κυρίαρχο λόγο με σκοπό να καθαγιάσει την κατασταλτική πολιτική και να ενσωματώσει πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, σε ένα φαινομενικά δημοκρατικό καθεστώς. Ο λαθρομετανάστης δαιμονοποιείται από τον κυρίαρχο λόγο, αναδεικνύοντας μια παραβατική φύση που συνδέεται με το δεύτερο συνθετικό της λέξης, την ιδιότητα του μετανάστη. Ο μετανάστης εξισώνεται με τον εγκληματία αφού είναι λαθραίος για την εξουσία. Τώρα, πλέον, έχει ανοίξει ο δρόμος για να εντατικοποιηθεί η εκμετάλλευσή του από το καπιταλιστικό καθεστώς με όρους Μανωλάδων, δηλαδή σε εκτεταμένες περιοχές να εφαρμόζονται όροι δουλείας και σκλαβιάς. Η μακρόχρονη εκμετάλλευση της εργασίας των μεταναστών εξασφαλίζει μαύρο χρήμα που το καπιταλιστικό κράτος δέχεται για την προώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Με αφορμή το περιστατικό του θανάτου του 18χρονου Θανάση, ο όρος του λαθρεπιβάτη χρησιμοποιείται από ΜΜΕ και κυνικούς απολογητές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε social media. Για ένα μέρος των σχολιαστών αυτών αποτελεί επαρκής εξήγηση για την πρόκληση του θανάσιμου τραυματισμού του 18χρονου Θανάση. Δίπλα στον όρο του λαθρεπιβάτη και την ηθική απαξία που καλλιεργείται και προωθείται στον κυρίαρχο λόγο από διαφημιστικές καμπάνιες του κράτους αλλά και τον πολιτικό λόγο των εξουσιαστών, όπως ο Χατζηδάκης, εμφανίζεται και ο όρος του τσαμπατζή, επανακάμπτοντας στον προπαγανδιστικό λόγο με εμφανή στόχο την ηθική αποδόμηση μιας πράξης που έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Η απόδοση των χαρακτηριστικών του λαθραίου επιβάτη στο 18χρονο Θανάση αποτελεί δικαιολογία για ένα μέρος της διανόησης που εκπροσωπεί η συγγραφέας Διβάνη ώστε ο ελεγκτής να κάνει τη δουλειά του, εφαρμόζοντας τα ενδεδειγμένα μέτρα που απαιτούνται για την πάταξη του ατίθασου εξουσιαζόμενου. Στο μόνο σημείο που κάμπτονται λίγο οι αντιδράσεις των κυνικών σχολιαστών είναι στο μέγεθος της έντασης που οδήγησε στο θάνατο του νεαρού λαθρεπιβάτη. Είπαμε να τον καταστείλει αλλά όχι και να τον σκοτώσει, τώρα πρέπει να απολογηθούμε για το ζήλο του ελεγκτή….

Ωστόσο, στο συλλογικό συνειδητό, στο βαθμό που έχει κυριαρχηθεί από τον προπαγανδιστικό λόγο της εξουσίας, έχει κατοχυρωθεί ότι η ειδική ιδιότητα του λαθραίου σε άνθρωπο επιφυλάσσει και ειδική αντιμετώπιση προς τον εξουσιαζόμενο υπήκοο. Δε θα κλείσουμε προς το παρόν τους συνειδητούς ή ασυνείδητους τσαμπατζήδες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, άλλωστε τους χρειαζόμαστε να κυκλοφορούν ως άνεργοι, ως εργαζόμενοι να παράγουν πλούτο και υπεραξίες και να πληρώνουν με τα πρόστιμά τους τα ελλείμματα του καπιταλιστικού κράτους.  Η πόρτα όμως έχει ήδη ανοίξει. Η έκφραση του κυρίαρχου λόγου ως προς το καθεστώς του λαθραίου για ανθρώπους απλά έχει διαφορετική ένταση, προς το παρόν, όταν αναφέρεται στο λαθραίο μετανάστη σε σχέση με το λαθραίο επιβάτη. Προς το παρόν…

Το υπόβαθρο αυτής της κατάστασης υποδηλώνει ωστόσο ότι όταν εκτελεστικά όργανα του κράτους, ενταγμένα ή μη στο κράτος καταστολής, αποδώσουν την ιδιότητα του λαθραίου στον υπήκοο, τότε η ένταση της καταστολής πάνω του είναι απλά ζήτημα συγκυρίας και επιλεκτικής ευαισθησίας των κυνικών σχολιαστών και απολογητών αυτών των πολιτικών σε ΜΜΕ, εφημερίδες και social media.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Η φυλή μας τα Ζώα

Τὸ χέρι τρέμει... Ὁ πυρετός... Ξεχάστηκα πολύ, ἀσάλευτο ἕνα Μαραμποὺ στὴν ὄχθη νὰ κοιτάζω. Κι ἔτσι καθὼς ἐπίμονα κι ἐκεῖνο μὲ κοιτᾶ, νομίζω πὼς στὴ μοναξιὰ καὶ στὴ βλακεία τοῦ μοιάζω ...

Το blog μου

Just another WordPress.com site

danapax

Just another WordPress.com site

Delirium

C'est de la racaille ? Eh bien, j'en suis ! - Alèssi Dell'Umbria

netakias

連帯 Nam Et Ipsa Scientia Potestas Est 智慧

Freequency Project

freequency.gr

ypoptomousi

Lets unfuck the world.

xasodikis

θα 'ρθει μια μέρα

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

metaretriever2

Autonomous and independent from any kind of commitment, open to all ideas, without prejudice and taboo. We seek the truth and we are opposed to any injustice. In any case ... internationalists.

Latuff Cartoons

"A função do artista é violentar" (Glauber Rocha)

Υπαρχει αλλος δρομος;

Ένα συντακτικό εργαστήρι σκέψεων.

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

εργασιακό δελτίο

ειδήσεις που αφορούν την εργατιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

θα 'ρθει μια μέρα

Zografou bloging

Νέα και σχόλια από τις γειτονιές του Ζωγράφου

Γαλαξιάρχης

μαλλον ακινδυνος

SecNews - IT Security News

In Depth Security News specialized in Hacking, Hackers, Network Security,Penetration Testing and e-crime

aformi

Με αφορμή

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

INFOWAR

Aris Chatzistefanou

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Techie Chan

θα 'ρθει μια μέρα

Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

κατά του Ολοκληρωτισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται

Villa Amalias

θα 'ρθει μια μέρα

radiobubble - news

θα 'ρθει μια μέρα

omniatv

θα 'ρθει μια μέρα

risinggalaxy

«Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων..»

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

%d bloggers like this: