Όταν οι ανθρωποφάγοι μιλάνε για ανθρωποφαγία

capitalism-1

Στις 14 Αυγούστου 2013 έγινε γνωστό ότι ένα νεαρό παιδί 18 χρονών, ο Θανάσης  Καναούτης, έχασε τη ζωή του όταν στην προσπάθειά του να διαφύγει από έναν ελεγκτή και έναν οδηγό τρόλεϊ στη γραμμή Ζάππειο-Περιστέρι, άνοιξε την πόρτα του κινούμενου οχήματος και χτύπησε θανάσιμα το κεφάλι του στο πεζοδρόμιο. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις, δεν έχουν γίνει απολύτως γνωστές οι συνθήκες του θανάσιμου ατυχήματος. Ωστόσο από τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων φαίνεται ότι ο Θανάσης απειλήθηκε και τρομοκρατήθηκε από τον ελεγκτή του τρόλεϊ επειδή δεν είχε εισιτήριο. Τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του ήταν άνεργοι και η επιβολή ενός προστίμου στο νεαρό παιδί θα χειροτέρευε ακόμα περισσότερη την ήδη άσχημη οικονομική τους κατάσταση. Πολιτικά, ο θάνατος του Θανάση αποτελεί ακόμα μια δολοφονία με ευθύνη του κράτους και των πολιτικών φτωχοποίησης της κοινωνίας.

Λίγη ώρα μετά την είδηση του θανάτου του 18χρονου Θανάση ο οδηγός και ο ελεγκτής του τρόλεϊ προσήχθησαν αλλά οι εισαγγελείς τους άφησαν ελεύθερους χωρίς να ασκήσουν καμία δίωξη εις βάρος τους. Είναι σαφές ότι η δικαστική εξουσία, ευθυγραμμισμένη με τη γραμμή της εξουσίας, κλείνει το μάτι στις φασιστικές πρακτικές των ελεγκτών και των υποτακτικών ώστε να συνεχιστεί η πρακτική του εκφοβισμού και της τρομοκράτησης επιβατών που δεν ακυρώνουν εισιτήρια. Η ίδια πάγια τακτική παρατηρείται στην αντιμετώπιση κάθε πιστολέρο μπάτσου που πλέον μπορεί να χρησιμοποιεί το όπλο του δίχως το φόβο των μετέπειτα συνεπειών. Η λογική είναι απλή. Παρέχεται ασυλία σε κάθε υπάλληλο των μηχανισμών εφαρμογής εξουσίας ώστε απερίσπαστος από αγκυλώσεις τύπου ανθρώπινα δικαιώματα κτλ να μπορεί να ασκεί μη ελέγξιμη και υπέρμετρη βία με θανάσιμες συνέπειες για τους εξουσιαζόμενους.

Για να μην θεωρηθεί αστήρικτη ή υπερβολική αυτή η θέση ας αναρωτηθούμε μονάχα ποια ήταν η εξέλιξη υποθέσεων αστυνομικών και λοιπών μπάτσων (με την ευρύτερη έννοια) σε καραμπινάτες υποθέσεις όπως ο παρολίγον θανάσιμος τραυματισμός του διαδηλωτή Καφκά από διμοιρίες ΜΑΤ, η πρόκληση αναπηρίας στο δημοσιογράφο Κυπραίο από αστυνομικούς με χρήση βομβών κρότου λάμψης, ο αναίτιος ξυλοδαρμός δεκάδων διαδηλωτών από μπάτσους σε ένα πλήθος εκδηλώσεων (από απλούς τουρίστες που τους πέρασαν για μετανάστες μέχρι τις διαδηλώσεις για την απεργία πείνας του Σακκά). Γίνεται κατανοητό ότι ζούμε τη κλιμάκωση της κρατικής τρομοκρατίας που εκδηλώνεται με ένα ευρύ φάσμα τραμπούκικων ενεργειών από τη μεριά των υπαλλήλων των κατασταλτικών μηχανισμών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει και ο λόγος, η επιλογή των λέξεων των συστημικών αρθρογράφων και διαννοουμένων. Μπουκωμένοι στις κρατικές επιδοτήσεις και το κυρίαρχο lifestyle, παρατηρείται μια εκτράχυνση του λόγου τους που καταλήγει σε θέσεις και τοποθετήσεις κυνικές, κενές περιεχομένου αλλά κυρίως βαθύτατα συστημικές και εχθρικές. Η συναναστροφή με την εξουσία οριοθετεί και τη στόχευση του λόγου αυτής της μερίδας των “πνευματικών ανθρώπων”. Η επιβίωσή τους συνδέεται με τα διαπιστευτήρια που πρέπει να δίνουν στους εξουσιαστές για να εξασφαλίζουν την παραμονή τους στον στενό πυρήνα των εκλεκτών της επιδοτούμενης διανόησης.

Λίγες ώρες  μετά την ανακοίνωση για το θάνατο του 18χρονου Θανάση, ένας οχετός εξαπλώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κύριο άξονα τη γραμμή “τσαμπατζής ήταν, ας πρόσεχε“. Οι καθωσπρέπει διανοητές της χορηγούμενης πνευματικότητας αρκέστηκαν στην υπεράσπιση του ρόλου του κατασταλτικού χαρακτήρα του ελεγκτή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε μέσα που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν οι κατώτερες τάξεις, των βιαίως φτωχοποιημένων στρωμάτων από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στις οποίες παρέχουν άλλοθι αυτές οι κρατικά επιδοτούμενες  στρατιές των γραφιάδων, επαγγελματιών αρθρογράφων-διαμορφωτών γνώμης και ομοκρέβατων της εξουσίας διανοητών. Χαρακτηριστική περίπτωση το tweet της συγγραφέως Διβάνη (βλ εικόνα 1)

divani-tweet

Εικόνα 1. Tweet της συγγραφέως Διβάνη για το θάνατο του 18χρονου Θανάση  Καναούτη

Εκτός από τη συγγραφέα για την οποία έγινε γνωστό ότι συμμετέχει και σε μια επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα (!!!!), άγνωστο αν αμείβεται για την ευαισθησία της αυτή, μια σειρά από λογαριασμούς σε social media όπως το twitter που έχουν παρελθόν στη νεοφιλελεύθερη θεώρηση της κοινωνικά ανάλγητης εφαρμογής πολιτικών συνέχισαν το θεάρεστο έργο της “ανθρωποφαγίας”. Με κυνικό και απάνθρωπο τρόπο, πολλοί νεοφιλελέδες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης επικεντρώθηκαν στην κατάπτυστη πράξη της επιβίβασης σε μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς εισιτήριο. Ο χαρακτηρισμός του τσαμπατζή επανεμφανίστηκε στο δημόσιο λόγο. Η προηγούμενη εμφάνισή του όρου έγινε με πρωτοβουλία των ΜΜΕ ώστε να στιγματίσουν κοινωνικά και ηθικά το αναπτυσσόμενο και δυνητικά επικίνδυνο κίνημα “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ” ως μια συνειδητή πράξη ακτιβισμού σε κάθε χαράτσι που μπαίνει είτε στο δημόσιο δρόμο, είτε στο δημόσιο χώρο, είτε στην υφαρπαγή της υπεραξίας της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων τοποθετήσεων παρατίθενται παρακάτω και είναι ενδεικτικά.

fileleytheros-1

neofilele-1

nikolaidis-1

Στο παιχνίδι των εντυπώσεων έλαβε μέρος και η τηλεπερσόνα του ΣΥΡΙΖΑ με τις αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις βουλευτής Τατσόπουλος που έσπευσε να υπερασπιστεί τη συγγραφέα Διβάνη αναγνωρίζοντας μια απλή λάθος επιλογή λέξεων. Επίσης ο διορισμένος από τον υφυπουργό Καψή στην επιτροπή λογοκρισίας της νέας κρατικής τηλεόρασης, συγγραφέας Χωμενίδης, πρώην δημαρίτης και νυν κολαούζος της εξουσίας έσπευσε κι αυτός να υπερασπιστεί τη Διβάνη μιλώντας για ανθρωποφαγικό λιντσάρισμα.

tatsopoulos-1

Να αναγνωρίσουμε ωστόσο την ειδίκευση όσων διαννοουμένων και κολαούζων της εξουσίας στην ανθρωποφαγία. Αυτοί που παρέχουν κάλυψη και απολογούνται για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές κανιβαλισμού της κοινωνίας, που προωθούν τον εκφασισμό και την ανθρωποφαγία με στοχοποίηση τάξεων και κλάδων που αντιστέκονται στη λαίλαπα των πολιτικών τους σίγουρα έχουν ένα λόγο παραπάνω να μιλάνε για την ανθρωποφαγία. Αυτοί, εξουσιαστές, πνευματικοί άνθρωποι, κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, τραπεζικά στελέχη, αρθρογράφοι και δημοσιογράφοι λανσάρουν τη λογική της “κουλτούρας μη πληρωμών” για να ενοχοποιήσουν την κοινωνία που αδυνατεί να καλύψει την υπερφορολόγηση. Η “κουλτούρα των μη πληρωμών” που θρασύτατα λάνσαρε τραπεζικό στέλεχος εμπεριέχει στον πυρήνα της την συκοφάντηση μέσω της κατηγορίας του τσαμπατζή σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Οι “ανθρωποφάγοι” με τις πολιτικές τους τολμάνε να κατηγορούν για τσαμπατζήδες τα θύματα της πολιτικής τους και διαμαρτύρονται για ανθρωποφαγία όταν στα social media που δεν ελέγχουν (και όχι φυσικά στα φιλικά τους ΜΜΕ) πολίτες τους επισημαίνουν πόσο κανίβαλοι έχουν γίνει!

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Η φυλή μας τα Ζώα

Τὸ χέρι τρέμει... Ὁ πυρετός... Ξεχάστηκα πολύ, ἀσάλευτο ἕνα Μαραμποὺ στὴν ὄχθη νὰ κοιτάζω. Κι ἔτσι καθὼς ἐπίμονα κι ἐκεῖνο μὲ κοιτᾶ, νομίζω πὼς στὴ μοναξιὰ καὶ στὴ βλακεία τοῦ μοιάζω ...

Το blog μου

Just another WordPress.com site

danapax

Just another WordPress.com site

Delirium

C'est de la racaille ? Eh bien, j'en suis ! - Alèssi Dell'Umbria

netakias

連帯 Nam Et Ipsa Scientia Potestas Est 智慧

Freequency Project

freequency.gr

ypoptomousi

Lets unfuck the world.

xasodikis

θα 'ρθει μια μέρα

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

metaretriever2

Autonomous and independent from any kind of commitment, open to all ideas, without prejudice and taboo. We seek the truth and we are opposed to any injustice. In any case ... internationalists.

Latuff Cartoons

"A função do artista é violentar" (Glauber Rocha)

Υπαρχει αλλος δρομος;

Ένα συντακτικό εργαστήρι σκέψεων.

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

εργασιακό δελτίο

ειδήσεις που αφορούν την εργατιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

θα 'ρθει μια μέρα

Zografou bloging

Νέα και σχόλια από τις γειτονιές του Ζωγράφου

Γαλαξιάρχης

μαλλον ακινδυνος

SecNews - IT Security News

In Depth Security News specialized in Hacking, Hackers, Network Security,Penetration Testing and e-crime

aformi

Με αφορμή

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

INFOWAR

Aris Chatzistefanou

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Techie Chan

θα 'ρθει μια μέρα

Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

κατά του Ολοκληρωτισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται

Villa Amalias

θα 'ρθει μια μέρα

radiobubble - news

θα 'ρθει μια μέρα

omniatv

θα 'ρθει μια μέρα

risinggalaxy

«Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων..»

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

%d bloggers like this: