Μια προσέγγιση στην κοινωνικοπολιτική διάσταση της σύγκρουσης στη Χαλκιδική

σκουριες κερατεα

Στις 5/4/2013 έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο  Μπερντές για τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού που αναπτύσσονται στην περιοχή τους έχοντας υποστήριξη από τα πιο επιθετικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως αλλά και τις εγχώριες οικονομικές και πολιτικές ελίτ και φυσικά την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές. Στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν ορισμένες ενδιαφέρουσες πτυχές του θέματος που αγγίζουν τον πυρήνα της κοινωνικοπολιτικής σύνθεσης των πληθυσμών της περιοχής αλλά και τη σύγκρουση συμφερόντων που γίνεται ανάμεσα σε ντόπια συμφέροντα και τις ντόπιες-ξένες ελίτ.

Η ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών της σύγκρουσης στις Σκουριές για τα μεταλλεία χρυσού που αφορά ολόκληρη τη Χαλκιδική μιας και έχει επεκταθεί η περιοχή που παρουσιάζει ενδιαφέρον για εκμετάλλευση από την εταιρία Ελληνικός Χρυσός αποτελεί μόνο τη μια όψη των γεγονότων και μάλιστα με  επιφανειακή προσέγγιση. Κυρίως στην περιοχή αποτυπώνεται η εξέλιξη του σχεδίου της καπιταλιστικής ανάπτυξης που χρόνια προωθούν οι ντόπιες και ξένες οικονομικές ελίτ που προϋποθέτει την άγρια εκμετάλλευση φυσικών πηγών αλλά και πλουτοπαραγωγικών πηγών προς την κατεύθυνση της απόσπασης τεράστιας κερδοφορίας για ένα χρονικό διάστημα 10-20 χρόνων. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα της άγριας εκμετάλλευσης θα είναι η βάρβαρη διάλυση του φυσικού τοπίου, η χειροτέρευση των συνθηκών ζωής των ντόπιων κατοίκων της περιοχής, η αύξηση της τοξικότητας του αέρα και του νερού αλλά και η παράπλευρη καταστροφή της ντόπιας παραγωγής (μελισσοκομία, αλιεία, υλοτομία κτλ).

Σε μια προσπάθεια προσέγγισης των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει ότι τα κίνητρα πολλών κατοίκων που αντιδρούν στην επένδυση των μεταλλείων σχετίζονται με τα στενά τοπικά συμφέροντα που ανέδειξαν τον τουρισμό και δευτερευόντως την τοπική παραγωγή προϊόντων ως βασικό στοιχείο της τοπικής καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αναφέρεται μάλιστα ότι στο κεντρικότερο χωριό της περιοχής, την Ιερισσό, που αριθμεί περίπου 3000 κατοίκους, η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και τις 30.000 δηλαδή 10 φορές τον τοπικό πληθυσμό!

Αν η Ιερισσός έχει αναδειχθεί ως το κεντρικό πολιτικό σημείο αναφοράς του αγώνα ενάντια στα μεταλλεία (για αυτό άλλωστε και αντιμετωπίζει όλο το εξουσιαστικό μένος με εισβολές ένστολων κουκουλοφόρων μπάτσων και ΜΑΤ), αυτό σχετίζεται ενδεχομένως με 3 κύριους παράγοντες. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής έχει μεταναστεύσει εδώ και πολλά χρόνια εσωτερικά στη χώρα στα κοντινότερα αστικά κέντρα των μεγαλουπόλεων της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας και η επιστροφή στα χωριά της περιοχής μετέφερε μαζί της και μια διαφορετική κουλτούρα πολιτικών αγώνων και κοινωνικής αντίληψης που δεν ευδοκιμεί εύκολα στους πληθυσμούς των χωριών της χώρας. Αυτή η πολιτική κουλτούρα αποτελεί την αναγκαία μαγιά για την ανάπτυξη τοπικών κοινωνικών αγώνων που έχουν τη διορατικότητα να διαβλέπουν πέρα από το στενό οικονομικό συμφέρον που καλλιεργούν στην περιοχή οι εταιρίες εκμετάλλευσης των μεταλλείων καθώς και οι τοπικές εξουσίες και ξεσηκώνουν ευαισθησίες οικολογικές που δεν καταστέλλονται ούτε με τα ΜΑΤ ούτε με τις δωροδοκίες των ντόπιων εξουσιαστών.

Επιπλέον, η τουριστική ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί στην περιοχή βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο ιδιαίτερα μετά τα πολυάριθμα περιστατικά ρύπανσης από τις αποθέσεις των μεταλλείων της TVX (ειδικά αναφέρεται η περίπτωση Στρατωνίου με τη χαρακτηριστική καφετιά θάλασσα αποτέλεσμα της ρύπανσης από τα μεταλλεία).  Το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης με όρους τουριστικής εκμετάλλευσης της περιοχής έχει αποδώσει εισοδήματα σε τοπικούς πληθυσμούς και έχει τροφοδοτήσει ένα κύκλο επενδύσεων από κατοίκους που ενίσχυσαν αυτή την κατεύθυνση. Η ρύπανση της περιοχής και η μακροχρόνια μόλυνση που προβλέπεται να προκαλέσουν οι μεταλλευτικές ενέργειες μεγάλης κλίμακας στην περιοχή ασφαλώς αποτελούν τον πυρήνα της σύγκρουσης συμφερόντων.

Τέλος, στην Ιερισσό υπάρχει το μοναδικό λύκειο της περιοχής που συγκεντρώνει όλη τη νεολαία των γύρω χωριών που ασφυκτιά κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης, της διάλυσης του χώρου της από τα συμφέροντα των ελίτ αλλά και από την αβέβαιη και τελματωμένη οικονομική και κοινωνική προοπτική που υποσχόταν η μέχρι σήμερα τοπική ανάπτυξη. Το συγκρουσιακό περιβάλλον που καλλιεργεί η εξουσία και τα ντόπια τσιράκια της σε αμεση συμφωνία με τα συμφέροντα των καπιταλιστών που εκμεταλλεύονται τα μεταλλεία οδηγεί ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας της περιοχής στην ένταξή τους στις γραμμές των αντιστεκόμενων ενάντια στα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων ελίτ κυρίως όμως στη γραμμή της σύγκρουσης συμφερόντων…

Σε προηγούμενη ανάρτηση του blog αναφερθήκαμε στο καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης που στήνεται στη Χαλκιδική με αφορμή την επένδυση για τα μεταλλεία χρυσού. Στα πλαίσια αυτά δεν χωρούν ψευδαισθήσεις για οικολογικές ανησυχίες, εργατικά δικαιώματα ούτε καν για το άλλοθι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που προμοτάριζε η TVX και τώρα η Ελληνικός Χρυσός και συνοδεύονταν από υποσχέσεις πρόσληψης, επιστροφή ενός μικρού ποσοστού των κερδών στις κοινότητες με διαμόρφωση δρόμων, πλατειών και σχολείων. Σήμερα αρκεί η υπόσχεση για μια κακοπληρωμένη θέση εργασίας για να τραβήξει η εταιρία ένα μέρος του τοπικού πληθυσμού με το μέρος της…

Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής αν και ορίζεται από τοπικά χαρακτηριστικά, εντούτοις αναδεικνύει ευρύτερα ζητήματα που σχετίζονται με το είδος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με τη διάλυση των μεγάλων ιδεολογημάτων της “ανάπτυξης πάνω από όλα”. Αλλά σχετίζεται ο αγώνας αυτός και με την αξιοπρέπεια των πολιτών να υπερασπίζονται τους όρους επιβίωσής τους ενάντια σε καπιταλιστικά κέρδη πολυεθνικών ομίλων και ντόπιων ελίτ αλλά και ενάντια στους εξουσιαστικούς θερμούς της περιοχής, που έχουν από χρόνια βαθιά και ξεδιάντροπη διαπλοκή με τις οικονομικές ελίτ. Οι επιτροπές αγώνα με την αδιαμεσολάβητη συμμετοχή των πολιτών, η υιοθέτηση νέων εργαλείων επικοινωνίας μεταξύ αγωνιζόμενων αλλά και ένα πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης που γνωρίζει αυτός ο αγώνας με το άνοιγμα στην κοινωνία, έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες για να μην βιώσει εκεί ο πληθυσμός μια ακόμα υποχώρηση που θα τον γεμίσει με απογοήτευση.

Άλλωστε, είναι καθαρά ζήτημα φυσικής επιβίωσης….

2 responses to “Μια προσέγγιση στην κοινωνικοπολιτική διάσταση της σύγκρουσης στη Χαλκιδική”

  1. AΝΩΝΥΜΟΣ says :

    ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Η φυλή μας τα Ζώα

Τὸ χέρι τρέμει... Ὁ πυρετός... Ξεχάστηκα πολύ, ἀσάλευτο ἕνα Μαραμποὺ στὴν ὄχθη νὰ κοιτάζω. Κι ἔτσι καθὼς ἐπίμονα κι ἐκεῖνο μὲ κοιτᾶ, νομίζω πὼς στὴ μοναξιὰ καὶ στὴ βλακεία τοῦ μοιάζω ...

Το blog μου

Just another WordPress.com site

danapax

Just another WordPress.com site

Delirium

C'est de la racaille ? Eh bien, j'en suis ! - Alèssi Dell'Umbria

netakias

連帯 Nam Et Ipsa Scientia Potestas Est 智慧

Freequency Project

freequency.gr

ypoptomousi

Lets unfuck the world.

xasodikis

θα 'ρθει μια μέρα

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

metaretriever2

Autonomous and independent from any kind of commitment, open to all ideas, without prejudice and taboo. We seek the truth and we are opposed to any injustice. In any case ... internationalists.

Latuff Cartoons

"A função do artista é violentar" (Glauber Rocha)

Υπαρχει αλλος δρομος;

Ένα συντακτικό εργαστήρι σκέψεων.

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

εργασιακό δελτίο

ειδήσεις που αφορούν την εργατιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

θα 'ρθει μια μέρα

Zografou bloging

Νέα και σχόλια από τις γειτονιές του Ζωγράφου

Γαλαξιάρχης

μαλλον ακινδυνος

SecNews - IT Security News

In Depth Security News specialized in Hacking, Hackers, Network Security,Penetration Testing and e-crime

aformi

Με αφορμή

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

INFOWAR

Aris Chatzistefanou

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Techie Chan

θα 'ρθει μια μέρα

Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

κατά του Ολοκληρωτισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται

Villa Amalias

θα 'ρθει μια μέρα

radiobubble - news

θα 'ρθει μια μέρα

omniatv

θα 'ρθει μια μέρα

risinggalaxy

«Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων..»

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

%d bloggers like this: