Ο επόμενος κρίκος της καπιταλιστικής κρίσης του € – Η σειρά της Κύπρου

ralia-poygka

Από το πρωί του Σαββάτου 16/3/2013 εξελίσσεται η καπιταλιστική κρίση εντός της ζώνης του  € ως προς την Κύπρο. Οι ειδήσεις σχετικά με την απόφαση του Eurogroup για κατάσχεση μέρους των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου από το πρώτο ευρώ και ποσοστιαία με δύο κλίμακες έχει προκαλέσει σοκ και δέος στην κυπριακή κοινωνία. Πλέον ο κυπριακός λαός αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η “ευημερία” της φούσκας των τραπεζικών ιδρυμάτων και οι ευνοϊκές προοπτικές που διασφάλιζε η ανέρευση πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου για εκμετάλλευση από τις παγκόσμιες οικονομικές ελίτ δεν αποτελούν εμπόδιο στην εφαρμογή ακραίων πολιτικών καπιταλιστικής κοινωνικής επέλασης εις βάρος της περιουσίας και των εισοδημάτων του κυπριακού λαού.

Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο (18/3/2013) το σοκ και δέος στην κυπριακή κοινωνία εκφράζεται σε πολλά επίπεδα που αφορούν το πρώτο μούδιασμα και τις πρώτες αυθόρμητες αντιδράσεις του κυπριακού λαού, το πάγωμα των πολιτικών ελίτ της Κύπρου που αποτυπώνεται στην αδυναμία διαμόρφωσης μιας πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο για την υπερψήφιση των μέτρων, το μήνυμα του προέδρου της Κύπρου Αναστασιάδη με σαφείς αναφορές σε εκβιασμό των εταίρων. Επιπλέον, το παιχνίδι φαίνεται να παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις, αφού τα ιερά και όσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης που παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες για να συνεχίζεται το τζογάρισμα των χρηματοπιστωτικών προϊόντων, οι καταθέσεις των πελατών των τραπεζών πλέον μπαίνουν ξεκάθαρα στο στόχαστρο κυρίως της γερμανικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ.  Η είδηση του κουρέματος σε ένα ποσοστό περίπου 7% για καταθέσεις μικρότερες των 100.000€ και 10% για καταθέσεις άνω των 100.000€ έχει προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση στο καπιταλιστικό πεδίο δεδομένου ότι πολλές χώρες εντός προγραμμάτων μνημονίων ή γραμμής μνημονιακών πολιτικών διαβλέπουν ότι αυτό ανοίγει την πόρτα και για αντίστοιχη εφαρμογή παρόμοιων κουρεμάτων στις καταθέσεις των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Στις 22/3/2013 ύστερα από την ΜΗ αναμενόμενη όπως φαίνεται απόρριψη της αρχικής πρότασης μνημονίου από την Κύπρο, έχει επανέλθει ανανεωμένο το αρχικό σχέδιο σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση τραπεζών και κούρεμα καταθέσεων σε μεγαλύτερο ποσοστό. Εντωμεταξύ φαλίρισε η προσπάθεια της Κύπρου να αναζητήσει και να πετύχει στήριξη από τη Ρωσία για λόγους που θα εξηγηθούν παρακάτω. Στις 4 μέρες που έχουν μεσολαβήσει, ένα απίστευτο όργιο εκβιασμών και απειλών έχει εξελιχτεί εναντίον της Κύπρου από τις ευρωπαϊκές πολιτικές και οικονομικές ελίτ ακόμα και από την ελληνική πολιτική ηγεσία που ουσιαστικά άφησε ακάλυπτη την Κύπρο σε πιέσεις και απειλές. Ιδιαίτερα χαιρέκακη η στάση των ελλαδικών ΜΜΕ και όλων των φιλομνημονιακών δημοσιογράφων που ανέλαβαν το ρόλο της τρομοκράτησης του ελλαδικού πληθυσμού για να μην καλλιεργηθούν ιδέες και στην Ελλάδα για ένα αξιοπρεπές ΟΧΙ και στη χώρα που έχει εντωμεταξύ καταστραφεί από τις αλλεπάλληλες σειρές μνημονίων. Είναι τόσο κυνική και άθλια η στάση ελλαδικών ΜΜΕ και εγχώριων εξουσιαστών που μπορούσε κανείς να διακρίνει εύκολα την εκδικητική στάση τους και την ευχαρίστησή τους από την αναμετάδοση των απειλών και εκβιασμών από την ΕΕ προς τον κυπριακό λαό και πάσχιζαν να προπαγανδίσουν με κάθε ευκαιρία τον “ένα και μόνο δρόμο” των πολιτικών φτωχοποίησης.

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές και οικονομικές ελίτ σε συνεργασία με τις κυπριακές ελίτ επαναφέρουν το απορριφθέν σχέδιο το οποίο φαίνεται ότι θα υπερψηφιστεί από την κυπριακή βουλή με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν αναδιάρθρωση τραπεζών, κούρεμα καταθέσεων αλλά και μια πιθανή δέσμευση των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων για να συμπληρωθούν τα ποσά.

Οι γερμανικές πολιτικές και οικονομικές ελίτ επιβάλλοντας μέτρα κουρέματος καταθέσεων που ξεκάθαρα πλήττει τον πυρήνα της καπιταλιστικής ατομικής ιδιοκτησίας ακόμα και μικρών καταθετών (οι λεγόμενες λαϊκές καταθέσεις ως αποτέλεσμα του ξεροκόμματος που πετάνε οι ελίτ στα χαμηλότερα στρώματα από το τραπέζι της εκμετάλλευσης ) πιθανά έχουν πολλαπλή στόχευση. Αρχικά, θέτουν τα ρωσικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα σε διωγμό από την Κύπρο. Το τραπεζικό πλυντήριο της Κύπρου με τη συνεργασία ΕΚΤ και ΕΕ παρείχε ένα πρώτης τάξεως προορισμό ρωσικών κυρίως κεφαλαίων για επένδυση εντός του € χωρίς να ελέγχεται άμεσα από τις ευρωπαϊκές ελίτ, όπως πχ θα συνέβαινε αν τα κεφάλαια αυτά καθαρίζονταν σε τραπεζικά πλυντήρια του Λουξεμβούργου ή του Βελγίου που ελέγχονται άμεσα από το γερμανικό ή γαλλικό κεφάλαιο. Το ύψος των ρωσικών κεφαλαίων στο σύνολο των καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ανέρχεται περίπου στα 25δισ € (με εκτίμηση ακόμα και για 30δισ €) σε ένα σύνολο περίπου 65δισ € καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες και τα παραρτήματα άλλων τραπεζών στην Κύπρο (κυρίως ελληνικών).

trapezes-kupros

Μια ακόμα στόχευση που μπορεί να υποκρύπτεται πίσω από την επιβολή του μέτρου του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο, αποτελεί η μαζική εκροή καταθέσεων τόσο από την Κύπρο (αναφέρθηκα στα ρωσικά κεφάλαια ειδικά) αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ αναζητώντας ασφαλή καταφύγια όπως αυτό της Γερμανίας. Είναι δεδομένο πλέον ότι σε κάθε κύκλο καπιταλιστικής κρίσης εντός της ζώνης του €, κεφάλαια διαρρέουν από τις περιφερειακές οικονομίες προς το κέντρο της ΕΕ και κυρίως τα τραπεζικά ιδρύματα της Γερμανίας, Ολλανδίας κτλ. Αυτό αυξάνει την ρευστότητα στη Γερμανία, μειώνει σταθερά τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων (ακόμα και αρνητικά επιτόκια έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα) ενώ ενισχύει τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ της Γερμανίας σε τέτοιο βαθμό που να διαμορφώνει όρους απόλυτης ηγεμονίας έναντι των ανταγωνιστικών οικονομικών ελίτ της περιφέρειας ή ακόμα και άλλων μεγάλων χωρών της ΕΕ όπως η Γαλλία. Μάλιστα εκφράζονται εκτιμήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πού το πάει η Γερμανία ως προς τις πολιτικές “σωτηρίας” του καπιταλιστικού εγχειρήματος του € δεδομένου ότι η επιβολή τέτοιων πολιτικών επιταχύνει τις διαλυτικές τάσεις που παρατηρούνται εντός του € σε σημείο ακόμα και ο Γιούνκερ να μιλά για κοινωνικές εκρήξεις ή ακόμα και για πολεμικές αναμετρήσεις ως αποτέλεσμα της όξυνσης των καπιταλιστικών ανταγωνισμών εντός της ΕΕ.

Ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμά κανείς το ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του κυπριακού λαού και αφορά τη θέση της χώρας και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας από τις υπερεθνικές ελίτ (Ισραήλ,ΗΠΑ,ΕΕ). Ο ανταγωνισμός των οικονομικών ελίτ Γερμανίας και Ρωσίας εκφράζεται και στην κατοχή πλουτοπαραγωγικών πηγών για τη διασφάλιση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο μέλλον. Στο τραπέζι πλέον μπαίνουν τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο που έχει βρεθεί ανοικτά της Κύπρου και μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον αυτό που εύκολα και υποτακτικά ο Σαμαράς ονόμασε ευρωπαϊκές πλουτοπαραγωγικές πηγές (για τα αντίστοιχα πιθανολογούμενα κοιτάσματα εντός του ελλαδικού χώρου). Αντικειμενικά, όταν τα ρωσικά κεφάλαια αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των συνολικών κυπριακών καταθέσεων θέτουν τον ρωσικό παράγοντα σε ισχυρή θέση στη νομή της πίτας των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Κύπρου. Ωστόσο, όσο το παιχνίδι της σύγκρουσης των ιμπεριαλισμών της Ρωσίας, Γερμανίας, ΗΠΑ παίζεται στο προνομιακό για τις γερμανικές ελίτ πεδίο του € τότε ισχυροποιείται η θέση τους έναντι των βασικών ανταγωνιστών τους στην περιοχή, διασφαλίζοντας ενεργειακή επάρκεια για την γερμανική και ευρύτερα την κεντρο-ευρωπαϊκή καπιταλιστική μηχανή. Το αναμενόμενο ξεφόρτωμα λοιπόν των ρωσικών κεφαλαίων (εκροή καταθέσεων) ενόψει του μεγάλου κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο ενδεχομένως να αποτελεί ένα εργαλείο πίεσης προς τις ρωσικές ελίτ για να απέχουν από το πεδίο νομής των πλουτοπαραγωγικών πηγών που διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτάρκεια των κεντρο-ευρωπαϊκών ελίτ στο μέλλον.

Αυτό που η Κύπρος έχει υποτιμήσει και δέχτηκε το άδειασμα της Ρωσίας στη στήριξή της είναι η στρατηγική σχέση της Ρωσίας με την ΕΕ. Φαίνεται ότι η Ρωσία έχει να προσβλέπει στην επίθεση της ΕΕ στην Κύπρο και την επιβολή μιας οικονομικής δέσμευσης μνημονίων κάτι που θα οδηγήσει ρωσικά κεφάλαια να βρούνε νέους φορολογικούς και τραπεζικούς παραδείσους πιθανόν στις ρωσικές τράπεζες με τον “επαναπατρισμό” κεφαλαίων. Επίσης, η Ρωσία θα ήταν πολύ δύσκολο να έβαζε σε δοκιμασία τις στρατηγικές σχέσεις της με την ΕΕ που προμηθεύει με φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η στροφή της Κύπρου και η πιθανή υπερψήφιση του μνημονίου κρατάει το νησί στις αγκαλιές των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της Δύσης ενώ χτυπάει κυρίως τους Ρώσους ολιγάρχες κάτι που ενδεχομένως εξυπηρετεί και την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας σήμερα στον ανταγωνισμό εξουσιών στη χώρα αυτή.

Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί ισχυρό πλήγμα στην εικόνα αξιοπιστίας του κυπριακού καπιταλισμού και ειδικά του ισχυρότερου παράγοντα του, των τραπεζικών ιδρυμάτων της Κύπρου. Η μαζική εκροή καταθέσεων είναι πλέον αναμενόμενη και δεν θα ανασχεθεί εύκολα με μέτρα τύπου “αναστολής λειτουργίας των κυπριακών τραπεζών για μερικές μέρες” που ήδη συζητιέται. Όπως αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη, το προηγούμενο διάστημα των 2-4 εβδομάδων πριν τη γνωστοποίηση της απόφασης του Eurogroup για το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο, είχε παρατηρηθεί μαζική εκροή καταθέσεων στο ύψος των 11-13δισ € γεγονός που επιβάρυνε σημαντικά τη ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών. Αν το επόμενο διάστημα σηκωθούν από τις κυπριακές τράπεζες κεφάλαια ύψους 30 δισ € τότε αυτό θα οδηγήσει σε τεράστιο πρόβλημα σταθερότητας στο καπιταλιστικό σύστημα της χώρας που μόνο η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ θα μπορέσει να το εξισορροπήσει…

Δεδομένου του ύψους των καταθέσεων στα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα που φτάνουν στο ύψος των 65δισ € (παραπάνω εικόνα με στοιχεία κατανομής καταθέσεων στα διάφορα τραπεζικά ιδρύματα με βάση στοιχεία Ιανουαρίου 2013) και της απόφασης του Eurogroup για παροχή δανείου 10δισ € και άλλων 5-7δισ € από το κούρεμα καταθέσεων, προκύπτει ότι η συνολική επιβάρυνση στον καπιταλιστικό πλούτο της χώρας θα είναι στα επίπεδα του 30% περίπου του ΑΕΠ (με δεδομένο ύψος ΑΕΠ στα 15-18δισ €). Αντίστοιχου μεγέθους θεωρείται η αρπαγή του πλούτου στην Ελλάδα από την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών και πολιτικών λιτότητας την τελευταία πενταετία με μείωση του ΑΕΠ κατά περίπυο 25%. Σε αποκαλύψεις πολιτικών παραγόντων στην Κύπρο προέκυψε ότι στις εκβιαστικές συζητήσεις στο Eurogroup εμφανίστηκαν περισσότερα μέτρα που θα αφορούν μειώσεις μισθών,συντάξεων αλλά και μείωσης του μικρού δημόσιου τομέα της Κύπρου. Οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες του ΔΝΤ και ΕΕ, ακόμα κι όταν η δημοσιονομική εικόνα της Κύπρου δεν δικαιολογεί τέτοια μέτρα, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν εις βάρος του κυπριακού λαού όπως έγινε σε μια σειρά χωρών που υποβάλλονται στα νεοφιλελεύθερα πειράματα της εξαθλίωσης.

Κοινώς, οι Κύπριοι δείχνουν να κατανοούν ότι ο δρόμος της φτωχοποίησης τους έχει ανοίξει διάπλατα και σε αυτό το πλαίσιο οι δεσμεύσεις των πολιτικών ελίτ στην Κύπρο για “τελευταία μέτρα” έχουν την ίδια αξιοπιστία με το λόγο του Σαμαρά και του Αναστασιάδη που υποσχόταν λίγες μέρες πριν ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων. Εντωμεταξύ, στην Ελλάδα η τρικομματική φιλομνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προικοδοτεί την τράπεζα Πειραιώς και το αφεντικό της, που έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα, με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα που διαθέτουν μεγάλο εύρος καταθέσεων (περίπου 13δισ € και χορηγήσεις περίπου 2ο δισ €) με σύμφωνη γνώμη των οικονομικών ελίτ της Κύπρου και την καθοδήγηση των ευρωπαϊκών ελίτ.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα πρόσωπα πίσω από το “δράμα” που αφορά την Κύπρο και τα πρόσωπα αυτά είναι ο Παπανδρέου και Βενιζέλος με το PSI που επέφερε μεγάλες απώλειες σε αξίες ομολόγων κυπριακών τραπεζών τις οποίες εν μέρει κάλυψε το κυπριακό κράτος, ο επιχειρηματίας Βγενόπουλος με τον όμιλο Μαρφίν που περιελάμβανε και την κυπριακή τράπεζα η οποία παρουσίασε τεράστια ελλείμματα και κρατικοποιήθηκε από το κυπριακό κράτος αλλά και οι πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας σήμερα (αρχικά Παπαδήμος και τώρα Σαμαράς) οι οποίες με τις επιλογές και την πρόσδεση στο άρμα των κεντρο-ευρωπαϊκών οικονομικών συμφερόντων οδήγησαν σε όξυνση την υπάρχουσα καπιταλιστική κρίση στην Κύπρο. Ας αναλάβουν όμως και οι Κύπριοι τις δικές τους πολιτικές ευθύνες για την ανάδειξη πολιτικών ηγεσιών και ελίτ που καμουφλαρισμένες με αριστερά προτάγματα οδήγησαν σε διόγκωση την καπιταλιστική κρίση στη χώρα τους και ανέθεσαν τη διαχείρισή της στον Αναστασιάδη και τα συμφέροντα που αυτός εκπροσωπεί.

Καλά ξεμπερδέματα….

Υ.Γ. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις φαίνεται ότι δεν είναι άσχετες με το τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Κύπρο. Ύστερα από καιρό παγώματος των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας, σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο Μαβί Μαρμαρά και τη δολοφονία ακτιβιστών που κατευθύνονταν προς Παλαιστίνη (Λωρίδα Γάζας). Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέπεια της επίσκεψης Ομπάμα στην περιοχή που οδηγεί σε ομαλοποίηση τις σχέσεις των δύο χωρών. Η κίνηση αυτή συνοδεύτηκε χτες 21/3/2013 με την επίσημη εκεχειρία της Τουρκίας στο κουρδικό ζήτημα με παρότρυνση του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων Οτσαλάν (αυτόν που παρέδωσαν στην Τουρκία οι πολιτικές ελίτ της Ελλάδας).

Οι πρώτες δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου αφορούσαν σε κάποια μορφή συνεννόησης του Ισραήλ με την Τουρκία για τη μοιρασιά του φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή. Οι πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας και Κύπρου που είχαν επενδύσει στις σχέσεις με το Ισραήλ φαίνεται να αδειάζονται πλέον αφού ο μεγάλος παίκτης στην περιοχή, η Τουρκία προσδένεται στο άρμα των συμφερόντων της Δύσης με αντάλλαγμα το προσωρινό (?) κλείσιμο του μετώπου του Κουρδικού.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Η φυλή μας τα Ζώα

Τὸ χέρι τρέμει... Ὁ πυρετός... Ξεχάστηκα πολύ, ἀσάλευτο ἕνα Μαραμποὺ στὴν ὄχθη νὰ κοιτάζω. Κι ἔτσι καθὼς ἐπίμονα κι ἐκεῖνο μὲ κοιτᾶ, νομίζω πὼς στὴ μοναξιὰ καὶ στὴ βλακεία τοῦ μοιάζω ...

Το blog μου

Just another WordPress.com site

danapax

Just another WordPress.com site

Delirium

C'est de la racaille ? Eh bien, j'en suis ! - Alèssi Dell'Umbria

netakias

連帯 Nam Et Ipsa Scientia Potestas Est 智慧

Freequency Project

freequency.gr

ypoptomousi

Lets unfuck the world.

xasodikis

θα 'ρθει μια μέρα

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

metaretriever2

Autonomous and independent from any kind of commitment, open to all ideas, without prejudice and taboo. We seek the truth and we are opposed to any injustice. In any case ... internationalists.

Latuff Cartoons

"A função do artista é violentar" (Glauber Rocha)

Υπαρχει αλλος δρομος;

Ένα συντακτικό εργαστήρι σκέψεων.

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

εργασιακό δελτίο

ειδήσεις που αφορούν την εργατιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

θα 'ρθει μια μέρα

Zografou bloging

Νέα και σχόλια από τις γειτονιές του Ζωγράφου

Γαλαξιάρχης

μαλλον ακινδυνος

SecNews - IT Security News

In Depth Security News specialized in Hacking, Hackers, Network Security,Penetration Testing and e-crime

aformi

Με αφορμή

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

INFOWAR

Aris Chatzistefanou

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Techie Chan

θα 'ρθει μια μέρα

Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

κατά του Ολοκληρωτισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται

Villa Amalias

θα 'ρθει μια μέρα

radiobubble - news

θα 'ρθει μια μέρα

omniatv

θα 'ρθει μια μέρα

risinggalaxy

«Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων..»

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

%d bloggers like this: