Νεοναζιστικές-Ρατσιστικές Ομάδες σε Σχολεία

antifa-e1350257810298-290x290[1]

Η άνοδος της ναζιστικής συμμορίας σε εκλογικά ποσοστά αποτέλεσε το πιο ξεκάθαρο σημείο μιας πορείας μακροχρόνιου εκφασισμού της κοινωνίας που έχει προωθηθεί από την εξουσία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Σε προηγούμενο άρθρο του blog έχουμε αναφερθεί διεξοδικά στις ρατσιστικές πρακτικές που υιοθέτησε διαχρονικά το ελληνικό κράτος και συνδέονται ευθέως με την άνοδο του φασισμού και ειδικότερα του ναζισμού που πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή. Η εξοικείωση της κοινωνίας με το φασιστικό φαινόμενο ξεκινά με ευθύνη της εξουσίας πριν 2-3 δεκαετίες όταν ο ελληνικός καπιταλισμός σε μια περίοδο μεγάλης ανάπτυξης προβάλλει το ατομικό πρότυπο της ανέλιξης ως την ουσία της μικροαστικής νοοτροπίας.  Όσο ο καπιταλισμός υπόσχεται ψευδαισθήσεις, μπορεί να αφομοιώνει σε μεγάλο βαθμό τα διάφορα κοινωνικά ρεύματα, να απαλύνει την ταξική πάλη και να ενσωματώνει την ριζοσπαστική αντιπαράθεση σε μια συναινετική γραμμή που δεν απειλεί το κράτος και τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της γραμμής που ακολουθεί πλέον ο ελληνικός καπιταλισμός ως προς την επιβολή μιας νέας ισορροπίας που θα εξασφαλίζει την μακροχρόνια κερδοφορία του αποτελούν η υιοθέτηση ακροδεξιάς ατζέντας που επιβάλλει ως όρο την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων, τη διαμονοποίηση των αγωνιστών που φτάνει μέχρι τα φανερά βασανιστήρια της δημοκρατίας σε αντιφασίστες και αναρχικούς ληστές τραπεζών. Στη γραμμή αυτή εξουσιαστές που υπηρέτησαν τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ όπως ο Λοβέρδος, παραδίδουν στην πυρά του κοινωνικού κανιβαλισμού ιερόδουλες, ορισμένες από τις οποίες είναι φορείς του ιού HIV. Οι φωτογραφίες τους δημοσιοποιούνται στα πλαίσια της “προστασίας της κοινωνίας” των νοικοκυραίων που πληρώνουν παραπάνω για πήδημα χωρίς προφυλακτικό και γυρνάνε έπειτα στην κοινωνική μάσκα του καλού οικογενειάρχη. Οι βιαστές των σωμάτων των ιερόδουλων δεν αγγίζονται, εξασφαλίζεται ανωνυμία και ασυλία για τα εγκλήματά τους αρκεί να εξυπηρετηθεί η ακροδεξιά ατζέντα του κυνικού εξουσιαστή Λοβέρδου που προσφέρει νταβαντζιλίκι προστασίας στους πελάτες των ιερόδουλων για να καλύψει τα πολιτικά εγκλήματά του ως προς τη διάλυση του συστήματος υγείας και των δομών πρόνοιας που καταρρέουν. Μετά την εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και την αποπομπή του χυδαίου εξουσιαστή Λοβέρδου από το κόμμα, η απανθρωπιά του συγκεκριμένου πολιτικού παράγοντα,υπηρέτη των οικονομικών ελίτ, επανέρχεται αναγνωρίζοντας στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής “χαρακτηριστικά του μόνου αυθεντικού  κοινωνικού κινήματος τα τελευταία 30 χρόνια”.

Δεν είναι μόνο η χαρακτηριστική περίπτωση Λοβέρδου που ξεδιάντροπα προωθεί τη νεοναζιστική συμμορία των χρυσαυγιτών με λόγους και πράξεις. Πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια δήλωση που υποδηλώνει την πολιτική σκέψη του πώς αντιλαμβάνονται οι εξουσιαστές τους κοινωνικούς αγώνες, αναφέρει ότι “η κοινωνία των πολιτών παράγει βία“. Για αυτό το κράτος ως αυτόνομος και δήθεν ουδέτερος φορέας πρέπει να εξασφαλίσει τη δημοκρατία των αγορών, των οικονομικών και πολιτικών ελίτ και να διαμορφώσει εκείνο το πολιτικό πλαίσιο που θα επιτρέπει σε εξουσιαστές όπως ο Βενιζέλος να αναπαράγουν την εξουσία τους και να φτιάχνουν νόμους αλά καρτ για τα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπούν… Ο συγκεκριμένος εξουσιαστής αφού έχει κυβερνήσει ως υπουργός δεκαετίες τώρα και έχει συμμετάσχει στη διαμόρφωση του εκφασισμένου πολιτιστικού πλαισίου που αναδεικνύει τις ναζιστικές συμμορίες, τώρα υποκριτικά ξεκινά αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και το ναζισμό μήπως και ενσωματώσει μέρος της εκλογικής του πελατείας που απεξαρτήθηκε από το πασοκ και έτρεξε στις αγκαλίες των ναζί.

Screen+Shot+2013-02-24+at+1.20.48+PM[1]

Τα περιστατικά φανερού αβανταρίσματος της ναζιστικής συμμορίας από το κράτος και τα αφεντικά είναι πλέον πολυάριθμα. Από τις πρώτες φανερές κοινές επιχειρήσεις των ΜΑΤ και νεοναζί εναντίον αναρχικών, από τις μολότοφ μέσα από τις γραμμές των ΜΑΤ που έριχναν οι φασίστες εναντίον αντιφασιστών στον Άγ. Παντελεήμονα, μέχρι την πρόσφατη αθώωση του Κασιδιάρη με τις χαιρετούρες και φιλοφρονήσεις χρυσαυγιτών με τον εισαγγελέα του δικαστηρίου, από τις ακροδεξιές τοποθετήσεις πλήθους στελεχών της ΝΔ και την ώσμωση με το ναζιστικό χώρο για μελλοντική ενσωμάτωση τους, από την μεταπήδηση στελεχών του Λάος στη ΝΔ με παρελθόν επαφών και συμμετοχής σε εθνικιστικές και φασιστικές οργανώσεις το κλίμα υποδηλώνει την εισβολή της φασιστικής και νεοναζιστικής παρουσίας στην ενεργό πολιτική δράση από το περιθώριο και τις νυχτερινές δολοφονικές επιδρομές εναντίον μεταναστών.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση της εισβολής των φασιστικών και νεοναζιστικών συμμοριών στην κοινωνική ζωή αποτελεί και η ενεργοποίησή τους σε πολλά σχολεία. Παρακάτω θα επιχειρήσω να παραθέσω κάποια χαρακτηριστικά της επιρροής των νεοναζιστικών ομάδων στη νεολαία των σχολείων επισημαίνοντας τα φανερά στοιχεία που οδηγούν στις ομαδοποιήσεις και τελικά στην πολιτική επιρροή της Χρυσής Αυγής σε ομάδες νεολαίων στα σχολεία.

 1. Κοινό χαρακτηριστικό των ομάδων αυτών αποτελεί η λατρεία σε οτιδήποτε αφορά την αστυνομία και το στρατό. Υιοθετείται η στρατιωτική πειθάρχηση η οποία φαίνεται να τους γοητεύει και να προσδίδει ένα βαθύ εξουσιαστικό στοιχείο που κατευθύνει τις ομάδες αυτές. Ακόμα και σε επίπεδο αισθητικής επιλογής, τα ρούχα είναι συνήθως στολές παραλλαγής, αρβύλες και λοιπόν εξοπλισμός που παραπέμπει περισσότερο σε στρατιώτη παρά σε μαθητή.
 2. Η δράση τους έχει στοιχεία ομαδοποίησης αλλά με χαρακτηριστικά συμμορίας που ενεργεί επιθετικά και υιοθετεί τρόπους έκφρασης αλλά και μετεφηβικού παιχνιδιού με ρατσιστικά στοιχεία. Πχ σε πολλές γειτονιές της Αττικής έχει κάνει την εμφάνισή του ένα είδος παιχνιδιού που οι νεολαίοι ονομάζουν “Πακι” και αφορά τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών ή μαγαζιών τους.
 3. Οι ομαδοποιήσεις αυτές διέπονται από ακροδεξιά χαρακτηριστικά και μέσα και φαίνεται ότι υπάρχει μια συγκρότηση σε επίπεδο “στρατιωτικής μονάδας” με αναπαραγωγή αυστηρών όρων ιεραρχίας
 4. Η μύηση νέων μελών στις ομάδες αυτές περιλαμβάνει προπαγάνδιση, συχνά σε γραφεία της Χρυσής Αυγής, ανάγνωση προπαγανδιστικού υλικού αλλά και παιχνίδια μύησης με ανάθεση “ειδικών ρόλων” στα νέα μέλη που πρέπει να αποδείξουν την πίστη τους στα ιδανικά και τους όρους λειτουργίας των ομάδων αλλά και στους τοπικούς κομματάρχες…
 5. Οι ιδεολογικές αναφορές των νεολαιίστικων φασιστικών ομάδων συμφωνούν ως προς τον αντικομμουνισμό, το μίσος για την αριστερά και τον αναρχικό χώρο.
 6. Η προπαγάνδιση συχνά περιλαμβάνει και συνωμοσιολογικές αναφορές που επιχειρούν να καλύψουν τα κενά στην κριτική ανάλυση της καπιταλιστικής κρίσης με εξηγήσεις που παραπέμπουν σε κρυφές και αόρατες συνωμοσίες εις βάρος της Ελλάδας και του ελληνισμού. Αυτό αποτελεί και ένα υπόγεια συνθήκη περαιτέρω ομαδοποίησης και συνωμοτικότητας μιας και οι εχθροί συχνά δεν είναι αρκετά φανεροί…
 7. Η αντιπαράθεση με αριστερούς και αναρχικούς συμμαθητές συχνά περιλαμβάνει την επίκληση του σταλινισμού ως εργαλειακό μέσο δικαιολόγησης των εγκλημάτων του ναζισμού.
 8. Στα πλαίσια της προπαγάνδισης και των σφικτών εξουσιαστικών σχέσεων μέσα στις ομάδες κατανέμονται ρόλοι που αφορούν σε επιθετικές ενέργειες και “ακτιβισμούς”
 9. Υπάρχει συχνή παρουσία των φασιστικών νεολαιίστικων ομάδων σε ποδοσφαιρικούς αγώνες όπου ομαδοποιούνται σε ευρύτερες ομάδες και οργανώσεις όπως η “Γαλάζια Στρατιά” που έχει ιδρυθεί από τον ναζί βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώταρο
 10. Η προσέλκυση νέων μελών γίνεται και σε γυμναστήρια και μέρη όπου διδάσκονται πολεμικές τέχνες στα οποία μαζικά καταφεύγουν τα μέλη των νεολαιίστικων φασιστικών ομάδων για εκγύμναση που συνοδεύεται και με χρήση φαρμάκων. Στα μέρη αυτά συχνά υπάρχει και η ώσμωση με μέλη της Χρυσής Αυγής όπως και μέλη από τμήματα της αστυνομίας όπως τα ΜΑΤ, ΕΚΑΜ και δυνάμεις Δίας-Δέλτα κτλ.
 11. Βασικό στοιχείο στην προπαγάνδιση από τους καθοδηγητές αποτελεί η καλλιέργεια στερεοτύπων που αναπαράγονται στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον όπως το “αριστεροί = ανθέλληνες” και “μετανάστες = εγκληματίες” ενώ δεν λείπουν και οι συνωμοσιολογικές αναφορές για ένα κρυφό σχέδιο αφελληνισμού της χώρας από τους μετανάστες
 12. Ενεργό ρόλο σε επίπεδο καθοδήγησης, στοχοποίησης και προπαγάνδας παίζουν τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή που οργανώνουν προβολές ντοκιμαντέρ, μαζώξεις και στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση από μέλη της.
 13. Σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση της προπαγάνδισης και χαρακτηριστικό της ανάθεσης ρόλων ειδικά σε φασιστικές νεολαιίστικες ομάδες είναι και η διαδικτυακή παρουσία τους με ενεργό ρόλο σε social media όπως το twitter και το Facebook όπου οργανώνονται σε ομάδες και συλλογικά χτυπάνε όσους θεωρούν ότι αποτελούν αντίπαλοι και εχθροί τους. Συχνά η οργανωμένη δράση τους είναι τόσο χαρακτηριστική όπου σε ένα βίντεο στο youtube ή σε ένα σχόλιο στο twitter ο “εχθρός” αντιμετωπίζει πλήθος δεκάδων μηνυμάτων υβριστικών και προσβλητικών ή ακόμα και απειλητικών.
 14. Η πλειοψηφία των νεολαίων που ομαδοποιούνται στις φασιστικές ομάδες προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα και από περιοχές της Αττικής με υψηλή ανεργία, μεγάλα επίπεδα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Πολλά από αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, απόρροια και της οικογενειακής επίδρασης η οποία “θεραπεύεται” από την ψευδαίσθηση δύναμης που προσδίδουν οι φασιστικές ομάδες και την ψυχολογική εξάρτηση που προκαλούν.

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Η φυλή μας τα Ζώα

Τὸ χέρι τρέμει... Ὁ πυρετός... Ξεχάστηκα πολύ, ἀσάλευτο ἕνα Μαραμποὺ στὴν ὄχθη νὰ κοιτάζω. Κι ἔτσι καθὼς ἐπίμονα κι ἐκεῖνο μὲ κοιτᾶ, νομίζω πὼς στὴ μοναξιὰ καὶ στὴ βλακεία τοῦ μοιάζω ...

Το blog μου

Just another WordPress.com site

danapax

Just another WordPress.com site

Delirium

C'est de la racaille ? Eh bien, j'en suis ! - Alèssi Dell'Umbria

netakias

連帯 Nam Et Ipsa Scientia Potestas Est 智慧

Freequency Project

freequency.gr

ypoptomousi

Lets unfuck the world.

xasodikis

θα 'ρθει μια μέρα

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

metaretriever2

Autonomous and independent from any kind of commitment, open to all ideas, without prejudice and taboo. We seek the truth and we are opposed to any injustice. In any case ... internationalists.

Latuff Cartoons

"A função do artista é violentar" (Glauber Rocha)

Υπαρχει αλλος δρομος;

Ένα συντακτικό εργαστήρι σκέψεων.

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

εργασιακό δελτίο

ειδήσεις που αφορούν την εργατιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

θα 'ρθει μια μέρα

Zografou bloging

Νέα και σχόλια από τις γειτονιές του Ζωγράφου

Γαλαξιάρχης

μαλλον ακινδυνος

SecNews - IT Security News

In Depth Security News specialized in Hacking, Hackers, Network Security,Penetration Testing and e-crime

aformi

Με αφορμή

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

INFOWAR

Aris Chatzistefanou

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Techie Chan

θα 'ρθει μια μέρα

Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

κατά του Ολοκληρωτισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται

Villa Amalias

θα 'ρθει μια μέρα

radiobubble - news

θα 'ρθει μια μέρα

omniatv

θα 'ρθει μια μέρα

risinggalaxy

«Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων..»

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

%d bloggers like this: