Λόγος και Καριερισμός στην πολιτική – η περίπτωση ΔΗΜΑΡ

Πρέπει να το ομολογήσουμε. Τα πολιτικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ έχουν διαμορφώσει το κατάλληλο βιογραφικό για τη μεταπήδησή τους πλέον στα σαλόνια των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Γιατί τι άλλο χρειάζεται ο μεταμοντέρνος απολογητής του καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού που βλέπει την κοινωνία ως εργαλείο προσωπικής του ανέλιξης? Μα φυσικά ένα καλό αριστερό παρελθόν, ένα καλό βιογραφικό που να αναφέρει με κεφαλαία το “αγροτικό” του στην αριστερά ώστε να αποτελεί το καλύτερο άλλοθι για τα πιο χυδαία, κυνικά και αντιλαϊκά μέτρα που στηρίζει με κοινωνική ευαισθησία πάντα.

Στην πολιτική ζωή της χώρας έχουν συχνά πυκνά εμφανιστεί στελέχη που πρόθυμα αναλαμβάνουν να εξωραΐσουν πολιτικές εναντίον του λαού με λεκτικά σχήματα που παραπέμπουν στον διεστραμμένο λόγο του Όργουελ το newspeak για να περιγράψουν απίστευτης βαναυσότητας μέτρα με ουδέτερες λέξεις και εκφράσεις. Για παράδειγμα οι λέξεις “μέτρα, περικοπές, μειώσεις μισθών και συντάξεων, υποτίμηση εργασιακών σχέσεων κτλ” έχουν αντικατασταθεί στον πολιτικό λόγο με αντίστοιχες λέξεις και φράσεις όπως “μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές μεταβολές, στοχευμένες παρεμβάσεις, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες κτλ”. Η μεταστροφή των εννοιών, το θόλωμα των νοημάτων είναι αναγκαίο προσόν του μοντέρνου πολιτικού λόγου που διεκδικεί την κοινωνική νομιμοποίηση μέσα από το νόημα του τίποτα. Εσχάτως, με την εμφάνιση της ΔΗΜΑΡ στο πολιτικό σκηνικό ως τσόντα της συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και της επιβολής των πιο σκληρών μέτρων λιτότητας (Νοέμβριος 2012) αυτή η τάση του ξύλινου κενού λόγου τείνει να περάσει σε άλλο επίπεδο.

Η συνεισφορά του πολιτικού λόγου και των ανακοινώσεων της ΔΗΜΑΡ στη μεταστροφή του περιεχομένου του λόγου έχει ένα ισχυρό χαρακτηριστικό. Προβάλλει την “ψυχραιμία” του λόγου της ως θετικό στοιχείο που συμβάλλει στο καταλάγιασμα των οξυμένων παθών που γεννούν οι πολιτικές που η ΔΗΜΑΡ στηρίζει. Σε αντίθεση με τις κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ ή τις ακροδεξιές εμφυλιοπολεμικές ανακοινώσεις της ΝΔ ή τις υποκριτικές “ευαισθησίες” των ΠΑΣΟΚων, ο λόγος της ΔΗΜΑΡ διέπεται από τη φασίζουσα τάση να κόβει τις αιχμές των γεγονότων, να ρουφά το πολιτικό περιεχόμενο και να μεταγγίζει στις παρεμβάσεις της την έννοια της φιλάνθρωπης ευαισθησίας.

Θα δώσω ένα παράδειγμα για να εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ. Στα γεγονότα της σύλληψης των 4 αναρχικών ληστών στο Βελβεντό Κοζάνης και τα βασανιστήρια που ακολούθησαν τη σύλληψή τους με την αντίστοιχη επίδειξη ειδικά επεξεργασμένων φωτογραφιών των θυμάτων των βασανιστηρίων από την αστυνομία, η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ ανέφερε τα εξής

“Η τρομοκρατία είναι εχθρός της κοινωνίας και η Δημοκρατία πρέπει να την αποκρούσει αποφασιστικά. Η Δημοκρατία, όμως, δεν εκδικείται. Για τα παραμορφωμένα από τον ξυλοδαρμό πρόσωπα των συλληφθέντων στην Κοζάνη απαιτούνται έρευνα και εξηγήσεις.”

Στην περίπτωση αυτή η κοινωνία είχε μπροστά της μια ποιοτική αλλαγή της κρατικής καταστολής που αφορούσε την ανενδοίαστη επίδειξη και απόδειξη ότι οι “εχθροί του κράτους” βασανίζονται κατά βούληση από τα χαμηλόβαθμα ως τα υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας. Η ακροδεξιά συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ εισήγαγε επίσημα την εκδοχή των βασανιστηρίων ως μια πιθανή εξέλιξη στην αντιπαράθεση της κοινωνίας με το κράτος. Το θέμα από μόνο του αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα ωστόσο τι εισήγαγε η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ στη συζήτηση που άνοιξε? Απολύτως τίποτα. Ήταν μια θέση χωρίς θέση. Γράφουμε τη δημοκρατία με Δ για να αποδείξουμε πόσο δημοκράτες είμαστε αλλά την ίδια ώρα δεν διστάζουμε να στηρίζουμε μια κυβέρνηση με Δένδια και λοιπά φασιστικά στελέχη που ανοικτά επιστρατεύει εργαζομένους, βιαιοπραγεί ασύστολα, βασανίζει αντιφασίστες και λειτουργεί συμμαχικά με τους ναζί. Όλα αυτά τα κάνουμε γαργάρα αρκεί να γράφεται η δημοκρατία με Δ και να καταλαβαίνει το πόπολο ότι εμείς οι ΔΗΜΑΡίτες είμαι οι Δημοκράτες, ας είναι δημοκράτης ο Δένδιας…

Τι άλλο μας είπε η ΔΗΜΑΡ? Ότι η δημοκρατία τους δεν εκδικείται, μόνο τιμωρεί, προκαλεί μαζική εξαθλίωση, αυτοκτονίες, πνίγει στα χημικά χιλιάδες πολιτών, βασανίζει και δημιουργεί ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, ιερόδουλων και τοξικοεξαρτημένων. Μόνο μην κυκλοφορήσει ότι εκδικείται, κοινώς “ας κάνατε photosoπιες αλλά γιατί το κάνατε τόσο χοντροκομμένα και μας κατάλαβαν?”. Χοντρικά η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να είχε εκδοθεί από κάθε κόμμα, ακόμα και από τους ναζί αν οι ίδιοι δεν επένδυαν στην εικόνα του σκληρού αντισυστημικού πολέμιου των συστημικών αφεντικών τους….Αυτό είναι η επιτυχία και η κενότητα του λόγους της ΔΗΜΑΡ, ότι θα μπορούσε να έχει υιοθετηθεί από τον οποιοδήποτε.

Να αναγνωρίσουμε πάντως στη ΔΗΜΑΡ ότι ξέρει να αναγνωρίζει παραμορφωμένα πρόσωπα από ξυλοδαρμό. Βέβαια αυτός ο ξυλοδαρμός θα έγινε κάποια άλλη στιγμή, σε κάποιο άλλο μέρος, από κάποιους άλλους. Άρα εκεί απαιτείται έρευνα και εξηγήσεις. Οποιαδήποτε έρευνα, οποιεσδήποτε εξηγήσεις. Οι οποίες δόθηκαν μια μέρα μετά από άλλο τμήμα της αστυνομίας που καθάριζε τους συναδέλφους τους βασανιστές. Άρα το θέμα έκλεισε για τη ΔΗΜΑΡ αφού κάποιες εξηγήσεις δόθηκαν… Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται πολλές ανακοινώσεις του κόμματος αυτού που κατά δήλωσή τους αποτελεί τη συγκολλητική ουσία της πιο ακροδεξιάς διακυβέρνησης που είχε η χώρα από τη μεταπολίτευση και έχει πάρει με τη σειρά της σειρά αντιλαϊκών μέτρων. Να θυμηθούμε μονάχα την τουιτερική δήλωση του καριερίστα ανερχόμενου αστέρα της ΔΗΜΑΡ Παπαδόπουλου ότι μετά από τόσες βδομάδες ακόμα ψάχνει να βρει αν έγινε ή δεν έγινε μοντάζ από την ομάδα ακροδεξιάς προπαγάνδισης της ΝΔ σε δηλώσεις βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος που λειαίνει επιφάνειες, που εξαφανίζει αιχμές, που απομειώνει το περιεχόμενο και ρουφά το συμβολισμό και το νόημα των πράξεων είναι ο λόγος της ΔΗΜΑΡ. Αυτός ο λόγος δεν μπορεί παρά να είναι εξουσιαστικός, να διεκδικεί το ρόλο του που μεταστρέφει τα προφανή, που επιτηδευμένα βγάζει τρελό τον πρωταγωνιστή και συμμετέχοντα των γεγονότων, που αποστερεί το πάθος και την ένταση των στιγμών για να καταλήξει διαχειρίσμο και ευμετάβλητο το γεγονός στα χέρια των εργολάβων της διαστροφής και των διαμεσολαβητών των ΜΜΕ. Είναι ο πολιτικός λόγος της ουδετερότητας σε ένα τρένο που κινείται, της εξαπάτησης, ο λόγος της φούσκας του νοήματος που μέσα της κρύβει το κενό περιεχόμενο. Αυτό πουλάει η ΔΗΜΑΡ στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Μια άδεια σακούλα με έμβλημα αριστεροσύνης, με βιογραφικά πλούσια σε αριστερές αναφορές και ένα παρόν συνεργασίας με τον καπιταλισμό αλλά και ένα μέλλον πολιτικής ανέλιξης των στελεχών της με κατάληψη των θέσεων εξουσίας…. Ήδη η πίτα έχει μοιραστεί, όπως και τα πόστα διαχείρισης της εξουσίας για τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που συνεργάζονται αρμονικά στην κατάληψη του κράτους μαζί με την ακροδεξιά και τους πασόκους…

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Η φυλή μας τα Ζώα

Τὸ χέρι τρέμει... Ὁ πυρετός... Ξεχάστηκα πολύ, ἀσάλευτο ἕνα Μαραμποὺ στὴν ὄχθη νὰ κοιτάζω. Κι ἔτσι καθὼς ἐπίμονα κι ἐκεῖνο μὲ κοιτᾶ, νομίζω πὼς στὴ μοναξιὰ καὶ στὴ βλακεία τοῦ μοιάζω ...

Το blog μου

Just another WordPress.com site

danapax

Just another WordPress.com site

Delirium

C'est de la racaille ? Eh bien, j'en suis ! - Alèssi Dell'Umbria

netakias

連帯 Nam Et Ipsa Scientia Potestas Est 智慧

Freequency Project

freequency.gr

ypoptomousi

Lets unfuck the world.

xasodikis

θα 'ρθει μια μέρα

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

metaretriever2

Autonomous and independent from any kind of commitment, open to all ideas, without prejudice and taboo. We seek the truth and we are opposed to any injustice. In any case ... internationalists.

Latuff Cartoons

"A função do artista é violentar" (Glauber Rocha)

Υπαρχει αλλος δρομος;

Ένα συντακτικό εργαστήρι σκέψεων.

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

εργασιακό δελτίο

ειδήσεις που αφορούν την εργατιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

θα 'ρθει μια μέρα

Zografou bloging

Νέα και σχόλια από τις γειτονιές του Ζωγράφου

Γαλαξιάρχης

μαλλον ακινδυνος

SecNews - IT Security News

In Depth Security News specialized in Hacking, Hackers, Network Security,Penetration Testing and e-crime

aformi

Με αφορμή

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

INFOWAR

Aris Chatzistefanou

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Techie Chan

θα 'ρθει μια μέρα

Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

κατά του Ολοκληρωτισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται

Villa Amalias

θα 'ρθει μια μέρα

radiobubble - news

θα 'ρθει μια μέρα

omniatv

θα 'ρθει μια μέρα

risinggalaxy

«Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων..»

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

%d bloggers like this: