Φιλανθρωπία – Ελεημοσύνη στις μέρες των μνημονίων

bardinogiannis-elehmosynh[1]

Τα τελευταία 3 χρόνια που εφαρμόζονται τόσο επιθετικές πολιτικές που αποσκοπούν στο ξεχαρβάλωμα των τελευταίων κοινωνικών δομών πρόνοιας και οδηγούν στη φτωχοποίηση μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας τείνει να διαμορφωθεί ένας κανόνας για αυτούς που ασκούν τη φιλανθρωπία.


Αυτόν τον  κανόνα θα τον διατυπώσω αξιωματικά με τα εξής δύο σκέλη

  1. Αυτά τα ΜΜΕ που κατέχονται από τις οικονομικές ελιτ και πρωταγωνιστούν στην προπαγάνδιση και επιθετική εφαρμογή πολιτικών φτωχοποίησης της κοινωνίας αποτελούν και τους πιο πολυδιαφημισμένους φορείς διεξαγωγής φιλανθρωπικών κινήσεων. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται το πλήθος εκείνων των καπιταλιστών που επινόησαν τον όρο “εταιρική κοινωνική ευθύνη” για να ντύσουν με νεολογισμούς και ευφημισμούς την επιστροφή ενός ξεροκόμματου στην κοινωνία που τους εξασφαλίζει την κερδοφορία. Κατά μία έννοια οι φιλανθρωπικές κινήσεις ΜΜΕ όπως το ΜΕΓΚΑ και ο ΣΚΑΙ αποτελούν παρακλάδι αυτής της “εταιρικής κοινωνικής ευθύνης” που πιθανότατα εγγράφουν στους ισολογισμούς τους τα όποια έξοδα και έσοδα προκύπτουν από τις προπαγανδισμένες φιλανθρωπίες τους.
  2. Το νεοναζιστικό μόρφωμα με τον επίσημο βραχίονα της λειτουργίας ενός κομματικού μηχανισμού επίσης διατυμπανίζει κινήσεις φιλανθρωπίας οι οποίες αναιρούν την ίδια την έννοια του όρου (που ούτως ή άλλως είναι αισχρός) μιας και αναφέρονται σε φυλετικά και κομματικά χαρακτηριστικά ενώ εμφανίζουν χαρακτηριστικά κυνισμού και αγριότητας όταν στις ουρές των συσσιτίων τους στήνεται κάνας σκουρόχρωμος ή μετανάστης.

Ειδικότερα για το πρώτο σκέλος μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι

  1. Όσο περισσότερο επιθετική είναι η προπαγάνδιση πολιτικών φτωχοποίησης της κοινωνίας,τόσο πιο φανταχτερή και επικοινωνιακή είναι η αντίστοιχη επιχείρηση φιλανθρωπίας των σαδιστών συντελεστών των ΜΜΕ και των οικονομικών ελιτ. Για παράδειγμα πάρτε τις θέσεις που προπαγανδίζει ο ΣΚΑΙ, οι οποίες αποδεδειγμένα πλέον συνδέονται με τις επιδιώξεις μερίδας των οικονομικών ελιτ να επιβάλλει ένα κοινωνικό τοπίο γενικευμένης εξαθλίωσης με κύρια χαρακτηριστικά την υποτίμηση της αξίας της εργασίας, τη συρρίκνωση των κοινωνικών δομών πρόνοιας, την υποχώρηση μηχανισμών προστασίας των εξαθλιωμένων, το ξεχαρβάλωμα κατακτήσεων όπως η δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό και η συκοφάντηση της δημόσιας παιδείας με κύρια αιχμή τα δημόσια πανεπιστήμια κλείνοντας το μάτι πονηρά στους χορηγούς εκπομπών τους (κολλέγια και παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων που χορηγούν εκπομπές ειδικά του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ). 
  2. Όσο πιο ταυτισμένη είναι η γραμμή των συντελεστών των ΜΜΕ στο νεοφιλελευθερισμό τόσο περισσότερες εκπομπές μαγειρικής θα απολαμβάνει το πόπολο. Το μήνυμα  σε αυτή την περίπτωση είναι ακόμα πιο σαδιστικό. “Όσο περισσότερο στερούμε τα είδη πρώτης ανάγκης από την κοινωνία μέσω των πολιτικών φτωχοποίησης που προπαγανδίζουμε, τόσο περισσότερο θα ταΐζουμε την κοινωνία με θέαμα των βασικών ειδών που τους στερούμε”. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Γκυ Ντεμπόρ θα είχε να πει πολύ περισσότερα για το ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας του θεάματος που επιβάλλει το λόγο και την ιδεολογία της κυριαρχίας μέσω του λόγου, της εικόνας της φαντασίωσης των πλούσιων τραπεζιών στα σπίτια των εξαθλιωμένων. Ο μικροαστισμός αφού δεν μπορεί να υποσχεθεί όσα έχει στερήσει ο καπιταλισμός, τώρα περιορίζεται στα πλούσια τραπέζια που στρώνουν οι διάσημοι σεφ της τηλεόρασης.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Η φυλή μας τα Ζώα

Τὸ χέρι τρέμει... Ὁ πυρετός... Ξεχάστηκα πολύ, ἀσάλευτο ἕνα Μαραμποὺ στὴν ὄχθη νὰ κοιτάζω. Κι ἔτσι καθὼς ἐπίμονα κι ἐκεῖνο μὲ κοιτᾶ, νομίζω πὼς στὴ μοναξιὰ καὶ στὴ βλακεία τοῦ μοιάζω ...

Το blog μου

Just another WordPress.com site

danapax

Just another WordPress.com site

Delirium

C'est de la racaille ? Eh bien, j'en suis ! - Alèssi Dell'Umbria

netakias

連帯 Nam Et Ipsa Scientia Potestas Est 智慧

Freequency Project

freequency.gr

ypoptomousi

Lets unfuck the world.

xasodikis

θα 'ρθει μια μέρα

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

metaretriever2

Autonomous and independent from any kind of commitment, open to all ideas, without prejudice and taboo. We seek the truth and we are opposed to any injustice. In any case ... internationalists.

Latuff Cartoons

"A função do artista é violentar" (Glauber Rocha)

Υπαρχει αλλος δρομος;

Ένα συντακτικό εργαστήρι σκέψεων.

La Scapigliata

The name of the work La Scapigliata means a woman uncombed. Agent provocateur.

εργασιακό δελτίο

ειδήσεις που αφορούν την εργατιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΣΗΕΑ

θα 'ρθει μια μέρα

Zografou bloging

Νέα και σχόλια από τις γειτονιές του Ζωγράφου

Γαλαξιάρχης

μαλλον ακινδυνος

SecNews - IT Security News

In Depth Security News specialized in Hacking, Hackers, Network Security,Penetration Testing and e-crime

aformi

Με αφορμή

η Λέσχη

φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας

INFOWAR

Aris Chatzistefanou

Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και... όλα τα άλλα

Techie Chan

θα 'ρθει μια μέρα

Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

κατά του Ολοκληρωτισμού, απ' όπου κι αν προέρχεται

Villa Amalias

θα 'ρθει μια μέρα

radiobubble - news

θα 'ρθει μια μέρα

omniatv

θα 'ρθει μια μέρα

risinggalaxy

«Για την ελευθερία του καθενός και την ισότητα όλων..»

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

%d bloggers like this: